Tuk na bruchu zabíja viac, než mierna obezita

Prekvapivý výskum. Odborníci na výživu v novej štúdii zistili, že nadváha alebo mierna obezita neskracujú dĺžku života žien.

10.09.2017 14:00
brucho, žena, obézna Foto:
Viac ako samotná nadváha má vplyv na dĺžku života obvod pásu.
debata

Pozor na pás

Pokiaľ trpíte nadváhou, nemusíte sa vraj obávať o svoj život. Predsedníčka epidemiológie a biostatity Vysokej školy verejného zdravotníctva Univerzity v Arizone Zhao Chen tvrdí, že je to práve podváha, ktorá rapídne znižuje dĺžku života. Až na jednu výnimku. “U starších žien sa nadváha alebo obezita nepodpisujú na kratšom živote, pokiaľ ide o rovnomerné rozloženie tuku v tele a nie o nahromadený tuk v oblasti pásu,” vysvetľuje pre webmd.com Zhao Chen. “Abdominálny tuk (okolo pásu) je rizikovejší, ako samotná nadváha. Staršia žena by mala byť znepokojená vtedy, ak je jej telesná hmotnosť nižšia ako normálna, a menej znepokojená, ak váži o niečo viac ako je normálna hmotnosť,” pokračuje odborníčka.

Čo tak merať BMI?

Odborníci zistili, že riziko úmrtnosti sa zvyšuje u žien v prípade, ak je ich obvod pásu nad 80 cm, pričom pri obvode 88 cm už ide o extrémne riziko. Vedci skúmali hmotnosť pomocou meraní tzv. BMI indexu (Body Mass Index), ktorý je založený na približnom odhade tuku v tele na základe merania výšky, hmotnosti a veku. BMI od 18,5 do 24,9 sa považuje za normálne, ide o bežnú hmotnosť. Pod hranicou 18,5 ide o podváhu a nadváha nastáva nad bodom 25. Obezita je rozdelená do troch stupňov, od miernej pri bode 30 až po morbídnu pri hranici nad 40 a viac.

Toto skráti život

Zhao Chen so svojím tímom preskúmali údaje o BMI u takmer 162 000 žien vo veku 50 – 79 rokov. Na začiatku výskumu merali ich výšku, váhu, obvod pásu a zameriavali sa aj na ďalšie rizikové faktory súvisiace so životným štýlom. Nakoľko sa štúdia uskutočňovala jedenásť rokov, zomrelo počas nej viac ako 18 000 žien. Výskum jednoznačne potvrdil, že nadváha alebo mierna obezita nemajú vplyv na dĺžku života. Obezita II. stupňa (BMI 35 – 39,9) a obezita III. stupňa (BMI 40 a viac) zvyšujú pravdepodobnosť úmrtnosti približne o 10 %. Viac ako samotná nadváha mal však vplyv na dĺžku života obvod pásu. So zvyšujúcim obvodom pásu sa priamo úmerne skracoval život žien.

Pár kíl neublíži

Podľa Dr. Jill Rabinovej zo spoločnosti Northwell Health v New Yorku môžu tieto zistenia pomôcť mnohým ženám. “Staršie ženy nemusia byť chudé, ani si nemusia udržiavať normálnu hmotnosť v porovnaní s mladými ženami. V podstate je zdravé, ak majú o niekoľko kilogramov naviac, pokiaľ však tieto kilogramy nie sú na bruchu. Ženy, ktoré majú nadváhu a väčšina z tohto tuku sa nachádza na páse, by sa mali diétou a cvičením snažiť schudnúť,” uzatvára Rabinová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #BMI #brušný tuk #mierna obezita

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....