Hmotnosť sa týmto spôsobom síce môže stratiť, následne sa však vráti aj s nepríjemným jo-jo efektom. Odborníci sa zhodujú, že „preskakovanie“ hlavných jedál nie je dobrým nápadom a drasticky tým škodíme nášmu telu. Pravidelné, kaloricky a výživne vyvážené jedlá sú pritom základom aj v čase, kedy sa pokúšame chudnúť alebo kedy na nás útočí stres a na jedlo nemáme toľko času, koľko by sme potrebovali.
Telo siahne na svoje rezervy. A to najmä na glukózu – tá je zvlášť potrebná pre aktivitu mozgu. Týmto sa znižuje hladina glukózy v krvi – jej hodnota výrazne kolíše. Pri udržiavaní stabilnej hmotnosti je práve stabilná hladiny cukru vkrvi dôležitá.
Asi 4 až 6 hodín po skonzumovaní posledného sústa sa metabolizmus spomaľuje. To môže viesť k útoku vlčieho hladu.
Odborníci vystríhajú aj pred pitím na kalórie chudobných nápojov – v snahe telo aspoň ako-tak zasýtiť. Telo v takomto prípade siahne po energii vo svaloch, takže stratíte v prvom rade zo svalovej hmoty, nie z tukových zásob.
Ak ďalšie jedlo telu dodáte po dlhej prestávke, telo spaľuje pomalšie a viac ukladá do zásoby, aby sa ochránilo pred nedosttokom energie. Tým pádom „vyživuje“ aj tukové vankúšiky pod kožou.
Nedostatok energie má negatívny dopad aj na našu koncentráciu a celkovú pohodu – práca nám ide pomalšie, sme nepokojní, nevieme sa na nič sústrediť. Aj do okolia vysielame negatívne signály, pretože sme podráždení – hlad totiž príjemný nie je.