Viac bazalky do vašich hrncov! Tu sú dôvody

Jej vôňa aj chuť sú spojené s dovolenkovými destináciami. Ale dopriať si ju predsa môžete aj doma.

06.09.2017 11:00
bazalka, bylinky, talianska kuchyňa Foto:
debata

Bazalka je bezpochyby spojená s letom. Najmä v stredomorskej kuchyni je hojne používaná, takže, ak vyrazíte na dovolenku smerom na juh, určite ochutnáte množstvo jedál, v ktorých má svoje pevné miesto aj bazalka. Taliansko či Španielslko bazalke skutočne prajú.

Výnimočnosť bazalky však netkvie len v jej vôni či príjemnej chuti. Táto bylinka dokáže byť nápomocná aj pri strážení kilogramov – pozitívne vplýva na metabolizmus.

Bazalka znižuje hladinu glukózy v krvi a všeobecne znižuje pocit hladu a chráni pred útokmi vlčieho hladu. Látky v nej obsiahnuté dokážu pozitívne ovplyvňovať spaľovanie tukov v tele.

Ďalšie pozitívum bazalky – v istej miere má pozitívny vplyv na psychiku, pôsobí uvoľňujúco. Iste, pred stresom bazalka neochráni, ale vďaka éterickým olejom, ktoré obsahuje, dokáže v mysli navodiť príjemné pocity. Od napätia dokáže pomôcť napríklad žuvanie listov tejto bylinky.

Bazalka – čaj z nej, je námomocný pri prechladnutí či problémoch s dýchacími cestami. Pomáha aj deťom pri silnom dusivom kašli.

Aby toho nebolo málo, je silným prírodným bojovníkom pri nadúvaní. Ak vás trápi večne „nafúknuté“ brucho, skúste do jedla pridávať viac listov bazalky. Tá dokáže regulovať činnosť čriev.

Podobne nápomocná je aj pri kŕčoch, aj pri menštruačných. Na čaj je vhodné použiť čerstvé lístky bazalky, ku ktorým po vylúhovaní pridajte pár kvapiek citrónu.

Čerstvá bazalka sa pridáva do jedál tesne pred dovarením. Jej najobľúbenejšími kamarátmi v kuchyni sú rajčiny – hodí sa do akéhokoľvek jedla s touto zeleninou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #bazalka #účinky

+ Hydratácia je kľúčom k dobrému zdraviu a pohode.
Zlepšovanie zručností otvára dvere k finančnej nezávislosti....

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...