Ktorých potravín sa treba vyvarovať, aby ste nemali hlad?

Škvŕka vám v žalúdku po dvoch tabuľkách čokolády? To je celkom normálne, nepochybne ste si vybrali zlú potravinu.

03.09.2017 17:00
Morcaci burger s avokadovym dipom - small Foto:
Ak je burger plnený sladkými omáčkami, hlad sa dostaví rýchlo aj napriek tomu, že vás mäso zasýtilo.
debata (1)

Mnohé potraviny dokážu prirodzeným spôsobom potlačiť hlad – to sú najmä tie, ktoré sú bohaté na proteíny a spôsobujú, že máme pocit sýtosti. Iné naopak stimulujú chuť a je lepšie sa ich vyvarovať, píše francúzsky denník Le Figaro.

Ako môžu niektoré potraviny vyvolávať hlad namiesto toho, aby zasýtili? To je dôsledok ich vysokého glykemického indexu – rýchlo zvyšujú obsah cukru v krvi, ktorý ale veľmi rýchlo aj poklesne. Mechanizmus hladu je stimulovaný poklesom glykémie a to vedie krátko po jedlo ku známemu škvŕkaniu v bruchu. Niektoré potraviny však môžu byť tiež bez výživných látok a váš hlad neukoja.

Necítite sa takí vinní, keď ste namiesto dobrého kusu pizze objednali dva kúsky suši? Netešte sa predčasne, suši sa skladá prevažne z bielej ryže a jeho glykemický index je preto vysoký. Z japonskej kuchyne si môžete vybrať miso a sashimi polievku bohatú na bielkoviny, ktorá tak zasýti.

Odšťavujete si sami ovocie, aby ste získali 100-percetnú šťavu? Uprednostňujte kúsky ovocia, pretože ovocné vlákno sa nachádza v dužine a šupke. Akonáhle ovocie odšťavíte, zostane len cukor, ktorý zvyšuje glykémiu. Okrem toho sa pripravujete o žuvanie, ktoré tiež prispieva k pocitu sýtosti.

Prečo, po pití niekoľkých pohárov alkoholu máme chuť do niečoho zahryznúť? Dôvod je jednoduchý: Pitie znižuje hladinu glykogénu (forma cukru, ktorý sa skladuje v tele) a zvyšuje glykémiu. Potom padá a vedie k pocitu hladu.

Vhodné tiež nie sú priemyselne vyrábané obilniny alebo müsli. Aby sa obilniny zmenili na vločky, spracujú sa pri vysokých teplotách a ich nutričná hodnota sa znižuje. Často sú tiež osladené a tučné vďaka čokoládovým kúskom, ktoré obsahujú. Uprednostňujte ovsené vločky.

Pokiaľ ide o hamburgery, sú často pomerne bohaté na cukor kvôli obsahom omáčok a zvyčajne si po nich ešte dávame dezert. Tuky a bielkoviny z mäsa síce náš žalúdok zasýtia nadlhšie, ale cukor čoskoro znova stimuluje chuť. Lepšie je pripraviť si burgre doma a pridať k nim zeleninu. Vyhnite sa sladkým omáčkam a uprednostnite ľahké bielkoviny ako hydina.

Zemiaky, či už pečené v rúre alebo konzumované vo forme kaše alebo hranoliek, majú veľmi vysoký glykemický index. Na chvíľu vás naplnia, ale krátko po jedle budete trpieť vlčím hladom.

Máte raňajky každé ráno s bielym chlebom? Potom budete chcieť ďalšie jedlo za hodinu po prvom jedle dňa. Biely chlieb je vyrobený z rafinovanej múky a jeho glykemický index je vysoký. Samozrejme, nemusíte definitívne opúšťať bagety, ale nahraďte klasickú bielu pečivom bohatým na vlákninu – napríklad celozrnný chlieb či bagety.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #jedlo #Telo #hlad #sýtosť

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...