Aj pocity smútku nás nútia zbytočne jesť

Každý z nás musí bojovať s nepríjemnými úlohami, častokrát sme preťažení, nevieme nájsť kľud uprostred pracovného dňa.

30.08.2017 09:00
žena, obezita, hlad Foto:
Náplasťou na stres je pre vás jedlo?
debata

A hoci sa vám môže zdať, že vaša kolegyňa má všetko pod kontrolou, nemusí to byť celkom pravda. Každý totiž na stres okolo seba reaguje inak a dokonalý nie je nikto.

Na stresové situácie má každý z nás iný recept. A preto by sme si mali nájsť individuálnu stratégiu, ako ho dostať pod kotrolu. Aby sme splnili toto predsavzatie, je žiaduce skôr, než sa do niečoho pustíme hlava-nehlava, definovať si ciele, ktoré chceme dosiahnuť. A podľa nich si určiť priority na ten-ktorý deň. Iste, nie vždy sa nám podarí ísť podľa plánu a zlyhať môže každý. Ale takýmto tréningom sa predsa len učíme mať svoj život pevnejšie pod kontrolou a nedovoliť stresu vyhrávať na plnej čiare. Od večného tlaku si oddýcnite na čerstvom vzduchu, vyjdite si na prechádzku do lesa, pracujte v záhrade, venujte sa nejakej upokojujúcej manuálnej činnosti, športujte.

Pozor! Ak nedostanete svoj stres pod vlastnú kontrolu, útočí na vás, okrem iných problémov, aj nadváha. Štúdia, pod ktorú sa podpísali vedci z Univerzity v San Franciscu vyplynulo, že až 43 percent ľudí zo štúdie kompenzovalo svoj stres potravinami. Tento zvyk následne človeka vedie k nekontrolovanému príjmu kalórií. Do pozornosti sa tlačia potraviny výrazných chutí ako čipsy a sladkosti, ktoré človeku „darujú“ výrazné chuťové vnemy, pretože sú bohaté na tuky a sú silne aromatizované. Ľudia, ktorých navyše zvykli odmeňovať sladkosťami ako deti, majú tento zvyk ešte viac vžitý. Stres a nezdravé jedlo idú ruka v ruke.

V súčasnosti prebieha výskum na Univerzite v Salzburgu, ktorý sa zameriava na sledovanie stravovacích návykov a aktuálnej nálady človeka. Zatiaľ už výskum preukázal, že ľudia konzumujú viac, keď ich ovládnu pocity smútku, než hnevu a úzkosti. Nutkanie na „zajedanie“ pocitov sa však dá vhodne vyriešiť terapiami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #terapia #stres

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...