Vedci potvrdili: Šťastie nemôžete mať, musíte si ho stvoriť!

Mať šťastie je tak často opakovaná fráza, až jej mnohí na vlastnú škodu uveria.

27.08.2017 14:00
žena, matka, šťastie Foto:
Ak hľadáte šťastie, zmeňte pohľad na svet a nájdite si okolo seba šťastných ľudí a priateľov.
debata (1)

Stop naháňaniu sa za pocitom šťastia

Najnovšie zistenia by mohli dať stopku neustálemu naháňaniu pocitu šťastia. Problémom takýchto pretekov je prchavosť zážitku. Vonkajšie veci nám spôsobia radosť, pocit šťastia, no pre mozog sú niečo ako poldecáky alkoholu. Zabezpečia okamžitý prísun serotonínu a endorfínov, vďaka čomu sa stávame pozitívne naladení, ale získavame tendenciu viazať pocity na vonkajšie veci. Tie však poskytujú efekt krátkodobý, s potrebou zvyšovať dávky. Ukazuje sa, že ani viac áut, ani väčší dom, dokonca ani jachta na Jadrane nespôsobujú dlhodobé šťastie. Veda sa teda pozrela priamo do nás.

Rekvalifikácia mozgu

Na to, aby sme pocit šťastia vnímali ako dlhodobý, je nutné očistiť ho od potreby niečo vlastniť. Podľa psychológa Shawna Achora sa dá pocit šťastia natrénovať správnym nastavením mysle na okolie a rôzne situácie. Napríklad pochvala od neznámeho človeka nás robí rovnako šťastnými ako úspech pri skoncovaní s fajčením.

Šťastie je predpoklad šťastia

Zaujímavé je, že šťastie je ako začarovaný kruh. Rovnako, ako keď niekto povie, že sa nevie dostať z problémov. Zdá sa, že základ je všade rovnaký, je potrebné začať so sebou. Nájsť v každej veci pozitívny moment a optimizmus následne začne pribúdať. Shawn Achor totiž zistil, že šťastnejší ľudia viac zarábajú, sú o 30% produktívnejší a menej chorí.

Pocit šťastia treba trénovať

Yoni Ashar sa venuje neurovede súcitu na University of Colorado Boulder a potvrdil, že šťastie sa omnoho lepšie viaže na vzťahy, ako na veci. Dokonca sa mozgové prepojenia nasmerované na šťastie dajú naučiť. Nie je preto náhoda, že šťastní ľudia majú šťastné vzťahy a viac sa stretávajú so šťastnými osobami vo svojom okolí. Ale aj depresívnejší s rovnako naladenými. Šťastie a nešťastie sa ukazujú ako vzťahový a sociálny než materiálny fenomén. Preto ak ho hľadáte, zmeňte pohľad na svet a nájdite si okolo seba šťastných ľudí a priateľov. Tak budete usmiati bez toho, či máte dve autá, alebo ani jedno. To je aj dôvod, prečo napríklad aj v chudobných štvrtiach dokážu mať úsmev na perách. Vytvárajú spojenia šťastných chvíľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #šťastie #pocit šťastia #optimizmus #endorfíny

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...