Tréner modeliek Justin Gelband: Len táto diéta skutočne zaberá!

Tréner prominentov vychvaľuje paleo diétu. Vysvetľuje, prečo taká účinná, a či je pre všetkých.

28.08.2017 12:00
proteín, proteínová diéta, kuracie mäso Foto:
Jednoduché. Kombinácia mäsa a zeleniny. Obed je na svete.
debata (2)

Patrí k najuznávanejším fitnestrénerom na svete, v minulosti sa na jeho rady spoľahla napríklad Miranda Kerr, Erin Heatherton, Irina Shayk alebo Candice Swanepoel. Aj verejnosti prezradil, prečo je táto diéta efektívna a pomáha predovšetkým pri udržiavaní vysnívanej hmotnosti.

Prečo sa celebritám páči?

V rozhovore pre časopis Business Insider Gebald vysvetlil, že úspech závisí až na 85 percent od stravy. Avšak šport nemožno vynechať. Paleo diéta je podľa jeho slov ideálna pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov, ak chceme zároveň budovať svalovú hmotu. „Na rozdiel od šťavových kúr alebo surovej stravy tu nehrozí jojo efekt, pretože v podstate nejde o diétu, ale o zmenu stravovania,“ do­dal.

Čo je paleo?

Výraz paleo je odvodený od paleolitu. Na jedálniček sa dostávajú potraviny „primitívnych“ ľudí. Mäso, ryby, vajíčka, ovocie, zelenina, oriešky a semienka. Zvyknúť si na tieto potraviny „jaskynných“ ľudí je cieľom tohto stravovania. Schudnúť možno tiež, nie je to však hlavným cieľom. Ten vidí paleo v tom, že potraviny, ktoré naši predkovia v dobe kamennej konzumovali v podobnej forme, sú obzvlášť dobre využité a tým pádom dobré.

Ako to funguje?

Bez pohybu žiadne jedlo – toto nie je len mantra trénera Justina Gelbanda, princíp, podľa ktorého sa pri tomto stravovaní riadi. Faktom je, že muži z doby kamennej museli prejsť dlhé vzdialenosti, aby zabili zviera. Takže boli fyzicky veľmi aktívni – na rozdiel od dnešných ľudí, ktorí trávia väčšinu času v kanceláriách. Takže treba zdvihnúť zadky zo stoličky. Vstávať a cvičiť!

Čo jeme?

Pri paleo diéte konzumujeme len nespracované potraviny, bohaté na živiny. Vysoko spracované potraviny a polotovary sú tabu, tiež umelé prísady. Povolené sú zelenina a hríby, ovocie v obmedzenom množstve, ryby a morské príšery, vajíčka, mäso a hydina, zdravé oleje (olivový, kokosový, oriešky a semienka, kokosové a mandľové mlieko). Tabu je alkohol, strukoviny, mlieko a mliečne produkty, obilniny a zelenina, ktorá obsahuje veľa škrobu (zemiaky).

Je pre každého?

Určite nie pre vegánov, keďže hlavnú rolu hrajú ryby, mäso a vajíčka. Síce existuje aj vegetariánska forma paleo stravovania, ale je príliš komplikovaná. K nevýhodám, ktoré pri tomto type stravovania vyplávajú na povrch, sa ráta aj finančná náročnosť, dôraz sa totiž kladie na čerstvé produkty. (Taká mrazená pizza vyjde samozrejme lacnejšie!) Navyše, potrebujete silné odhodlanie, aby ste energiu získavali primárne z tukov a nie zo sacharidov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #mäso #chudnutie #zelenina #sacharidy #paleo stravovanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...