Žiadne peniaze! Vedci zistili, čo nás robí naozaj šťastnými!

Šťastie je pocit, ktorý všetci poznáme, chceme zažívať, ale zároveň je ťažké ho definovať, uchopiť, pripraviť si ho ako recept na koláč.

15.08.2017 17:00
listy, jeseň, prechádzka, Foto: ,
Človek je najšťastnejší v prírode pri teplote 13 stupňov.
debata (6)

Pre každého môže byť šťastím niečo iné. Výskumy ľudského tela však už dnes poskytujú aspoň základnú schému, ktorá dokáže každému pomôcť zažiť pocit šťastných chvíľ.

Cvičenie

Môže stačiť iba sedem minút cielenej a vytrvalej športovej aktivity a telo pookreje, krv sa zaplní hormónmi šťastia. Lekár Shawn Achor dokonca skúmal vplyv cvičenia a návratu depresie u svojich pacientov. Približne 39% sa po vyliečení z depresie po čase do nelichotivého stavu psychiky opäť vráti. U tých, ktorí cvičili minimálne sedem minút denne však recidíva depresie bola len 9%. Cvičenie prináša dokázateľný optimizmus.

Presťahujte sa bližšie k práci

Mať bývanie blízko výkonu práce je pre pocit šťastia dôležitejší ako veľký dom. Harvardský psychológ Daniel Gilbert potvrdil, že dochádzanie do práce a z práce vykazuje u ľudí vysokú mieru frustrácie. Krátka vzdialenosť je dokonca sama o sebe zdrojom šťastia, ak si ľudia uvedomia, že iní trávia dochádzaním hodiny. Zároveň samotná cesta autom, alebo hromadnou dopravou môže byť napríklad v zápchach a horúčave peklom. Pozor, účinok dlhodobého dochádzania má tendenciu narastať. To znamená, že sa budete cítiť stále menej a menšej šťastný. Dochádzanie nie je časom ani voľna ani práce, čo frustruje čoraz viac. Ešte horšie je, ak kvôli práci prichádzate o kontakt s rodinou a blízkymi na týždňových, či mesačných cestách za prácou.

Trávte čas vonku a pri správnej teplote

Pocit šťastia vytvára čas strávený vonku a najlepšie v prírode. Pobyt v uzavretých priestoroch nie je zdrojom pozitívnych emócií a to nemusíte mať ani klaustrofóbiu. Zaujímavé sú však zistenia spojitosti šťastia a teploty. Štúdia na univerzite v Sussexe zistila, že ľudia si nahovárajú, že sa cítia šťastní pri mori a za slnečného počasia. Americká meteorologická spoločnosť totiž zistila, že teplota má na pocit šťastia väčší vplyv ako vlhkosť, alebo napríklad zrážky, či jasná obloha. Maximálne šťastie v súvislosti od počasia pociťujeme pri teplote 13,9 stupňa Celzia. Ak sa vám to zdá málo, tak sa pozrite do Nórska. Žijú tú najšťastnejší ľudia sveta a teploty tu naozaj málokedy stúpnu do vyšších výšok.

Stavte na zážitky

Psychologicky nás financie vynaložené na koncert, dobrú večeru, výlet, zážitok, alebo len obyčajný, zato výnimočný čaj prípadne dobrotu, dokážu spraviť omnoho šťastnejšími, ako rovnaká suma, ktorá by nám ostala na účte, ak by sme si zážitok nedopriali. Myslite na to najbližšie, keď si budete chcieť spraviť radosť, ale budete mať pocit, že je to príliš veľká cena za to, byť šťastný. Nie je. Ale pozor, netýka sa to materiálnych vecí, iba zážitkov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #spokojnosť #šťastie #zážitok #dobrá nálada #optimizmus

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....