Baza čierna – oprášte elixír starých mám!

Pár rokov dozadu by vám na bežné neduhy staré mamy, namiesto cesty do lekárne, odporučili bazu čiernu. Je liečivá takmer celá.

18.07.2017 14:30
150318 1943975771 Foto: ,
Konzumovanie bazy čiernej prináša veľa benefitov.
debata (2)

A zatiaľ, čo v júni sa zbierali sladké kvety v auguste je potrebné venovať pozornosť plodom. Určite sa oplatí vyraziť na zber a znovu objaviť mocný elixír.

Liečivé kúsky

Baza patrí k dokonale zužitkovateľným rastlinám. Kvety sú plné silíc, ale aj trieslovín, vitamínu C a organických kyselín. Sirup a čaj z kvetov zaberá na nachladnutia a v lete je pokladom na podráždený žalúdok a problémy s trávením. Neskôr nastupujú plody plné vitamínov a dokonca aj pektínu a kyseliny pantoténovej. Pomáhajú pri bolestiach hlavy. Plody bazy je potrebné zbierať tesne pred dozretím, teda ideálne v auguste až septembri a aj z môžete pripraviť zdravý sirup aj džem. Zdravý je aj koreň, akurát pozor na stonky. Treba ich vždy odstrániť. Obsahujú jedovaté kyanidy.

Poklad na bolesti

Použite bazy je širokospektrálne, ale špeciálne účinkuje na problémy spojené s nervami. Preto je veľkým pomocníkov pri uľavení od bolesti. Dokonca sa s dobrou odozvou používa aj pri zápale nervov, bolestiach zubov, pri vyskočených platničkách. Baza je veľmi vhodné analgetikum, ktoré aj pomáha odstrániť príčinu bolesti.

Tak trochu všeliek

V skratke možno bazu hodnotiť ako domácu prírodnú lekárničku. Aj preto, že sa hodí ak máte problémy s:

  • nádchou a zápalom horných dýchacích ciest
  • infekciami úst a aftami
  • zápchou
  • studenými končatinami
  • pomalým a zlým trávením
  • zápalmi

Super do letných šalátov

Baza sa najčastejšie využíva na čaj, džem, ale sirup z bazových kvetov je skvelým na letné limonády. S citrónom, mätou a ľadom je to nápoj chutný, zdravý aj lahodne sladký. Vynikajúco osvieži. Okrem toho je veľmi dobrým tipom využiť aj bazový ocot do letných šalátov. Ten si môžete vyrobiť sami. Stačí kvety na niekoľko týždňov vložiť do jablčného octu. Tak získate nielen výnimočnú chuť na dochutenie jedál, ale do octu prenikne aj veľa pozitívnych látok z bazového kvetu.

Nie je pre každého

Pozor pri baze a hlavne pri kvetoch by si mali dať alergici. Rovnako aj tehotným ženám sa odporúča, aby sa zaobišli v tomto období bez bazy. Toxické ani vedľajšie účinky inak pri baze nie sú známe, no paradoxne by sa jej mali vyhnúť ľudia s autoimunitnými ochoreniami. Prudká stimulácia imunity totiž dokáže zhoršiť ich stav. Pre bežných ľudí je však podporný účinok na imunitu viac ako pozitívny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #liečivo #baza

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...