Obavy sú potvrdené: Hliník v deodorante spôsobuje riziko rakoviny prsníka!

Už niekoľko rokov sa upodozrieva hliník v deodorantoch z toho, že spôsobuje rakovinu prsníka. Vedecké štúdie však chýbali. To však je minulosťou, vedecký tím z Tirolska našiel dôkaz o tomto nebezpečenstve.

22.06.2017 11:00
antiperspiranty - potenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Už sme boli varovaní

Našli sa ľudia, ktorí považovali výstrahy za predčasné, pretože o vplyve hliníka v deodorantoch chýbal presvedčivý lekársky výskum. To sa však zmenilo: Nová vedecká štúdia odhalila súvislosť medzi rakovinou prsníka a hliníkom, ktoré dostávame do tela prostredníctvom deodorantov.

Negatívny účinok na zdravie

Hliník v deodorantoch účinkuje. Pretože ľahký kov v skutočnosti zabezpečuje, že sa menej potíme. Ale fatálny vedľajší účinok tkvie hlbšie v ľudských bunkách. Podľa aktuálnej štúdie vedeckého tímu z Innsbrucku, kde pozorovali viac ako 200 pacientiek s rakovinou prsníka a tiež 200 žien, ktoré rakovinu nemali, má negatívny účinok na zdravie.

Pri nádoroch v podpazuší

Údaje poukázali na to, že predovšetkým ženy, ktoré vo veku menej ako 30 rokov používali denne deodorant s hliníkovými soľami, majú zvýšené riziko rakoviny prsníka. V prsnom tkanive chorých žien bola vyššia koncentrácia hliníka ako v zdravej kontrolnej skupine – obzvlášť pri nádoroch v podpazuší.

Siahnite po alternatívach!

Štúdia poukazuje na spojenie medzi častým používaním hliníkových deodorantov a zvýšeným ukladaním hliníka do prsného tkaniva. Vedci tejto štúdie tiež odporúčajú, a to predovšetkým ženám mladším ako 30 rokov, aby siahli po alternatívach bez hliníka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hliník #rakovina prsníka #podpazušie #potenie #deodorant

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...