Ako kupovať jahody? Pozor, nie všetky musia mať sýtočervenú farbu

Chutia výborne, navyše obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. A už pomaly dozrievajú.

18.05.2017 13:00
shutterstock jahody Foto:
Chutné jahody sú plné vitamínu C.
debata (3)

Sú zvlášť bohaté na vápnik, draslík, železo, horčík, kyselinu listovú. Jahody sú vynikajúcim antioxidantom, po ktorom by sme mali v sezóne siahnuť čo najčastejšie.

V 100 gramoch jahôd je viac vitamínu C ako v rovnakom množstve citrónov. Dospelí, ktorí skonzumujú 150 gramov tohto chutného ovocia, pokryjú dennú potrebu vitamínu C. A poteší aj ich kalorická hodnota – v 100 gramoch obsahujú len 32 kcal.

Kupujte ich v sezóne, ktorá sa u nás začína už koncom mája. Jahody vypestované z miestnych oblastí chutia lepšie a takisto obsahujú viac vitamínov a minerálov ako plody, ktoré k nám cestovali z ďaleka. Všeobecné pravidlo – všímajte si farbu jahôd, tá by mala byť u všetkých rovnaká, čo znamená, že jahody už dozreli. Sú rôzne druhy jahôd, od sýtočervenej cez jemne červenú až po oranžovo-červenú – čo však neznamená, že nie je zrelá. Aj krátke, zelené stonky s bohatými zelenými listami bez bielych škvŕn hovoria v prospech čerstvých a zrelých jahôd. Navyše, šíri sa z nich typická omamná vôňa. Najlepšie však urobíte, ak predajcu poprosíte, či môžete jahodu ochutnať, čo je najjednoduchšie, ak ovocie nakupujete na trhu.

Nemusíte jahody iba nakupovať, môžete zamieriť na samozber a priniesť si ich domov rovno z poľa, kde vyrástli a dozreli. Dajte pritom pozor, aby sa jahody nenachádzali neďaleko hlavnej cesty, skôr voľte polia, ktoré sú pred cestami ukryté. Pozrite sa, či sadenice jahôd nie sú suché, pretože potom nemajú menej výraznú chuť aj arómu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #jahody #kyselina listová #samozber

+ Čas venovaný príprave jedla je investíciou do vášho šťastia a zdravia.
S peniazmi hospodárte opatrne, mali by...

+ Zdieľanie jedla s inými môže posilniť väzby a priniesť radosť.
Dávajte si pozor, čo v momentálnej situácii...