Chcete ploché bruško? 7 druhov jedla, na ktoré si treba dať pozor!

Leto je pred dverami a nastane čas, keď si oblečiete ľahké šaty a plavky. Chcete sa vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu?

25.04.2017 17:01
cibuľa - červená cibuľa Foto:
Cibuľa má síce množstvo benefitov. Ale ak chcete ploché brucho, mali by ste ju konzumovať opatrne.
debata

Potom by ste sa mali vyhýbať nasledujúcim druhom jedla – ak sa chcete na pláži objaviť s plochým bruškom, neradno to s nimi preháňať. Spôsobujú totiž, že všetky naše snahy cvičiť nemajú žiadny účinok. Jedine keď sa im vyhneme, problém vyriešime, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Nafúknuté brucho znamená, že v ňom prebieha fermentácia, a týmto spôsobom vzniká plyn. Rovnováha baktérií, ktoré žijú v črevách, je narušená. Nadúvanie však môže byť tiež známkou niektorých chorôb, ako je celiakia, neznášanlivosť laktózy, syndróm dráždivého čreva alebo chronická zápcha. Ak žiadnou takou chorobou netrpíme, môžeme sa pokúsiť zabezpečiť si ploché brucho tým, že niektoré potraviny z jedálnička vyškrtneme.

Cibuľa

Obsahuje fruktán a sacharidy, ktoré naše telo len málo spracuje a ktoré zvyšujú obsah vody v črevách a nadúvajú.

Jogurt

Niektoré druhy jogurtov nafukujú brucho a spôsobujú zvýšený obsah cukru, ktorý v tele fermentuje. Dajte si radšej grécky jogurt, ktorý má asi o tretinu cukrov menej.

Brokolica

Rovnako ako karfiol či kel a kapusta obsahuje sacharidy, ktoré nedokážeme stráviť, pretože naše telo nevyrába náležitý enzým, a tak tieto potraviny v bruchu fermentujú a vyvolávajú nadúvanie. Nestráviteľnú vlákninu, ktorá vyvoláva nafúknutie brucha, obsahujú aj

Strukoviny

Obsahujú nestráviteľnú vlákninu, ktorá vyvoláva nafúknutie brucha. Aby sme dosiahli zníženie obsahu amidov, treba strukoviny nechať napučať vo vode celú noc alebo aspoň na 12 hodín a vodu niekoľkokrát vymeniť. Nepridávajte soľ, ale trochu jedlej sódy, aby strukoviny boli ľahšie a mäkšie.

Melóny

Táto letná pochúťka je plná fruktózy, ktorú tretina ľudí nedokáže správne stráviť. To vyvoláva plynatosť v žalúdku a pocit ťažoby.

Obilniny

Obsahujú vysoký podiel nestráviteľných fruktánov, ktoré vyvolávajú zápchu.

Vyprážané potraviny a nápoje s bublinkami

Vyprážané potraviny sťažujú trávenie, predovšetkým keď sú pripravované na nezdravých olejoch. Sýtené nápoje sú bohaté na cukry, ktoré spôsobujú fermentáciu, a na plyn, takže nafúknu brucho ako balón.

Dôležitá rada:
Zdá sa vám, že vedci práve potvrdili, že toľko ospevovaná vláknina, vlastne škodí našej línii? Nie, vláknina prospieva k metabolizmu a lepšej funkcii čriev, ale! Zároveň dokáže nafukovať a vyvolávať pocity plynatosti. Dôležité je uvedomiť si jedno. Od potravín s obsahom vlákniny vás rozhodne nikto nechce odradiť, pre telo sú prospešné. Naše črevá si však privykli za posledné roky na spracované potraviny a odvykli od vlákniny. Preto v prípade, keď zjete strukoviny alebo zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, reagujú črevá fermentáciou, nadúvaním brucha a spomaleným trávením. Odborníci sa zhodujú, že je vhodné zaraďovať také potraviny do jedálnička postupne. U väčšiny osôb sa tento proces trávenia postupne zlepší. Sú však aj takí, ktorí jednoducho nedokážu podobné jedlá dobre stráviť. U nich je potom na mieste poradiť sa aj s odborníkom.

Nafúknuté brucho môže vzniknúť aj v dôsledku zadržiavania vody. To môže mať rôzne príčiny, najmä vysoký obsah soli v prijímanej potrave, ale aj jednoduchých cukrov. Okolo 80 percent potrebnej tekutiny je vhodné dodávať telu pitím, zvyšok v zelenine, ktorá má tú výhodu, že obsahuje vitamíny a minerály.

Zabrániť nafúknutému bruchu môžeme popíjaním čaju z feniklu. Ten bráni vzniku fermentácie, rovnako ako mäta, rasca, koriander či kardamóm. Môžu sa používať samostatne alebo všetky dohromady, aby čaj bol účinnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Potraviny #rada #brucho #nadúvanie #plochá #fermentácia

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...