Očami odborníčky: Ako sa počas cyklu mení cervikálny hlien?

Cervikálny hlien je nielen normálny, ale dokonca veľmi užitočný, v prípade, že chceme vedieť o svojich plodných dňoch.

24.04.2017 11:00
bielizeň, nohavičky, vagína, intimita, hygiena Foto:
Hlien sa počas cyklu mení, je to zaujímavý proces.
debata

Gynekologička Eva Lehner-Rothe pre rakúsky ženský magazín Woman odpovedala, čo tento hlien prezrádza o našom cykle. Podľa jej slov možno vďaka nemu poznať plodné dni. „Výtok v čase plodných dní je veľmi spoľahlivým signálom. Niekoľko dní pred ovuláciou je úplne sklovitý a takmer vodnatý. V tejto fáze je bohatý predovšetkým na bielkoviny, soli a glukózu, a teda ideálny pre spermie, ktoré vďaka tomu môžu "trieliť“ bez prekážok k vajíčku." Množstvo výtoku je individuálne, u každej ženy iné. Niektoré ho ani nezaregistrujú, iné musia v tieto dni nosiť intímky.

Takto sa cervikálny hlien mení

Po menštruácii
Cervikálneho hlienu pribúda. O niekoľko dní je už transparentnejší a redší. Keď je jeho konzistencia rôsolovitá (pripomína surové vaječné bielko), sme najplodnejšie. Hlien možno otestovať medzi prstami – natiahnuť by sa mal do dĺžky niekoľkých centimetrov bez toho, aby sa pretrhol.

Počas ovulácie
Približne v čase ovulácie je cervikálny hlien vodnatý a výrazne tenší. Žena môže spozorovať na nohavičkách akoby kvapky moču. Hlien je v tejto fáze veľmi jasný.

Cez neplodné dni
Po ovulácii sa cervikálny hlien stáva krémovejším a nadobúda zreteľne tmavšiu farbu. Môže byť perleťovo biela až žltkastá.

Krátko pred ďalšou menštruáciou
Bezprostredne pred menštruáciou (1–2 dni) je cervikálny hlien lepkavý a tuhý, takmer hrudkovitý. Ak ho šúchame medzi prstami, správa sa ako tekuté lepidlo, ktoré začína pomaly schnúť. V týchto dňoch sme neplodné – spermie cez túto bariéru jednoducho neprejdú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčko #ovulácia #menštruácia #spermie #hrudky #cervikálny hlien #lepidlo

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...