Pri problémoch so spánkom namiesto tabletky skúste overené recepty

Nedostatočný a nepokojný spánok je dnes celosvetovo najrozšírenejší zdravotný problém na svete. U žien sa dokonca vyskytuje častejšie ako u mužov.

16.04.2017 17:00
Pomáhajte druhým a majte pokojný spánok Foto:
Pred spaním je základom dostať sa do stavu pohody.
debata

Sladko sa vyspať je pritom základom úspešne prežitého dňa. Ako si teda zabezpečiť pokojnú noc?

O spánku rozhoduje mozog

Dieter Rieman, psychológ na univerzite vo Freiburku v tom má jasno: „Všetko je potrebné nechať tak a zabudnúť na celý svet.“ Je to tá najspoľahlivejšia rada, ako si privodiť dostatočne kvalitný spánok. Otázkou len je, ako to dosiahnuť, keďže hyperexitácia – neustále vírenie myšlienok a vyvíjanie katastrofickejších scenárov, patrí k najčastejším poruchám spánku. Základom je dostať sa do stavu pohody.

Pustite si hudbu

Mnoho ľudí pozná poučku o pozitívach hudby pri zaspávaní. Mnoho z nich však robí chybu, že siaha po ezoterickej, upokojujúcej hudbe. Sama o sebe nie je zlá. No niekedy môže byť doslova kontraproduktívna. Zaberá, ak ste pokojný. Ak je vo vašej hlave pretlak myslenia, je potrebné mozog zamestnať. To znamená dopriať si obľúbenú hudbu a pokojne aj poriadne nahlas. Nie je nič nezvyčajné, ak zaspíte ako batoľa napríklad pri metalovej muzike, hip-hope, obľúbenej skupine. Vie veľmi rýchlo rozptýliť mozog, zbaviť ho negatívnych vízií a preniesť do snového stavu.

Skúste zívať

Stačí už len spomenúť to slovo a mnohým sa otvoria ústa. Zívanie je prejavom únavy, ale samo osebe podporuje tvorbu neurotransmiterov, okrem iného aj serotonínu, ktorý je zodpovedný za zaspávanie. Začnite so zívaním pol hodinu pred tým, ako chcete zaspať. Táto technika účinkuje veľmi rýchlo a dobre.

Nevečerajte ťažké jedlá

Po poriadnom jedle síce telo oťažie a dokonca sa môže zdať, že sa nám chce spať. Je to však len odkrvenie mozgu. Krv sa presunie do tráviaceho traktu, ktorý sa aktivuje a črevá so žalúdkom začnú pracovať naplno. To zabraňuje telu dosiahnuť hlboký spánok, uvoľnenie a ráno svieže vstávanie.

Nešportuje

Športu sa skúste venovať doobeda, alebo do 16-tej hodiny. Ak si dáte večerný tréning, telo bude z hormónov nabudené a pulz vysoký. Dva parametre, ktoré skôr spustia v mozgu myšlienkové konštrukcie ako očistný oddych.

Pozor na modré svetlo

Spánok je závislý na množstve hormónov. Jedným z najdôležitejších je melatonín. ktorý sa prestáva vylučovať pri modrom LED svetle. Preto sa vyvarujete pozeraniu do monitora, tabletu, mobilu aj televízie pred spaním. Výrazne vám to zlepší zaspávanie aj samotný spánok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #spánok #zaspávanie #zívanie #pozitívne myšlienky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...