Jem zdravo, tvrdí Gisele Bündchen. Myslia si to aj odborníci?

Gisele Bündchen a jej muž, Tom Brady, majú špeciálnu diétu. A už pripojili aj deti. Otázka znie - je zdravá?

08.03.2017 13:00
Gisele Bündchen a jej manžel Tom Brady Foto: ,
Gisele Bündchen a jej manžel Tom Brady v hľadisku na štadióne Maracana.
debata (1)

Supermodelka má vo svojich 36 rokoch perfektné telo, s Tomom Bradym tvoria najkrajší pár sveta. Sú nielen krásni, ale aj štíhli. A nie je to zadarmo, disciplína musí byť! Tréningy s osobným trénerom na dennom poriadku a súkromný kuchár, ktorý má pre Gisele a Toma prísny stravovací plán pod kontrolou.

Žiadne tajomstvo!

Súkromný kuchár, Allen Campbel prezradil železný plán diéty páru americkému online magazínu Boston.com. Gro tvorí zelenina. „Používam len čerstvú bio zeleninu. Vláknina zabezpečuje, aby sa nedostavil vlčí hlad.“ Zo sacharidov pár konzumuje len hnedú ryžu, quinou, proso a fazuľu. Zemiaky či biela ryža na tanieri? Nehrozí! Rovnako ani biely cukor a múka, glutén a glutamát, mlieku a kofeínu sa manželia vyhýbajú ako čert krížu. K tabu potravinám patrí aj ľuľkovitá zelenina – paradajky, hríby ani baklažán sa na stôl nedostanú. A ovocie? Nemá šancu, len banán smie do smoothie. Všetky ostatné druhy kuchár z jedálnička vyškrtol. Zvyšných 20 percent stravy tvorí chudé kuracie mäso, z času na čas kúsok kačky bez kože alebo steak bez tuku. „Z rýb sa podáva jedine voľne žijúci losos. Tiež nepoužívam olivový olej, všetko pripravujem na kokosovom.“ Campbell najčastejšie servíruje quinou s kapustou alebo mangoldom, k tomu trochu kokosového oleja, opečený cesnak s mandľami alebo ľahkú kešu omáčku s limetkou, kari, citrónovou trávou a zázvorom. Celebritná rodinka to vraj miluje!

Pre deti miernejšie

Aj deti Vivian Lake (4) a Benjamin (7) musia dodržiavať stravovací plán rodičov. Je tu pár malých výnimiek, smú jesť ovocie. Desiata pozostáva z ovocných roliek – banán a ananás, alternatívou sú kakaové keksíky. Na obed dostanú sushi z hnedej ryže, avokáda, mrkvy a uhorky. Odborníci na výživu však tento plán ostro kritizujú, strava je vraj pre deti príliš jednostranná!

Zdravá? Naozaj?

Pravdu povediac, nejedná sa o diétu, ale o zmenu stravy, ktorú propaguje veľa športovcov a prominentov. Pretože má byť protizápalová – a v tomto prípade vďaka nej predchádzajú chorobám a môžu spomaliť aj suproces starnutia. Ale predovšetkým pre vynechanie ľuľkovitej zeleniny (patrí sem aj paprika, melón, artičoky, zemiaky a bobuľové ovocie) sa odborníci na výživu pustili medzi sebou do hotovej vojny. Aj vylúčenie ovocia podľa odborníkov nedáva zmysel – avšak veľké porcie zeleniny a chudé mäso oceňujú. Čo sa expertom tiež nezdá, je používanie kokosového oleja. Jedna z najosvedčenejších diét je totiž stredomorská strava, ktorá vsadila na olivový olej. Zdravotné účinky kokosového ešte nie sú preukázané.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zelenina #vláknina #sushi #losos #lepok #kokosový olej #quinoa

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....