Portál Daily Mail s odvolaním sa na ochranársku organizáciu PETA priniesol zoznam prekvapivých súčastí potravín, ktoré ľudia využívajú a konzumujú takmer denne. Niektoré z nich naozaj môžu zaskočiť.
Bravčové kože v jogurte
Podľa organizácie PETA množstvo výrobcov jogurtov využíva na stuženie a hustejšiu konzisteniu pridanú želatínu. Tá môže vznikať aj prípravou vyvarenia prasačej kože, kostí či rozličných odrezkov a v Británii ju zvyknú pridávať okrem jogurtov aj do tzv. marshmallov sladkostí či niektorých sladkostí.
Chrobáky v červených potravinách
Ak niektoré potraviny (najčastejšie zafarbené sladkosti) obsahujú karmín, s ich konzumáciou vlastne konzumujete chrobáčika menom červec nopálový. Práve zo samičiek tohto chrobáka sa totiž farbivo extrahuje a využíva sa v potravinách ako sú cukríky, jogurty, mliečna ryža či vybrané alkoholické nápoje.
Ovčia vlna v žuvačkách
Lanolín je prísada, ktorá sa s obľubou pridáva do kozmetiky a jej účinky nepopierajú ani odborníci, pokožke prospieva. Táto prísada sa však zvykne pridávať aj do niektorých žuvačiek. S ich žuvaním sa tak vo vašich ústach premieľa aj troška vosku v tuhom stave, ktorý sa získava z ovčej vlny.
Morské plody v banánoch
Nejde priamo o súčasť ovocia, ale o zmes, ktorá sa môže nachádzať na banánovej šupke a čiastočne môže preniknúť aj do jej obsahu. Pôvodcom je pesticíd, ktorým sa zvyknú striekať banány na plantážach, aby nehnili. Ten je vyrobený z kreviet a krabích skeletov.
Análne žľazy bobra v zmrzline
Znie to možno desivo, ale aby sme boli presnejší ide o látku známu ako castoreum. Táto prísada, ktorá dodáva potravinám arómu, sa získava zo žliaz umiestnených okolo ritného otvoru bobrov. A jej využitie? Jogurty, zmrzliny, pudingy, omáčky či vybrané alkoholické nápoje.
Kosti v bielom cukre
Takzvané kostné uhlie zvyknú využívať niektorí výrobcovia rafinovaného cukru pri jeho výrobe a úprave do požadovanej snehobielej podoby. Hoci dnes sa už pri procese spracovania a čistenia cukru zvykne využívať aktívny uhlík, niektoré fabriky stále pracujú s kostným uhlím, ktoré sa najčastejšie vyrába z kostí kráv.