Pečené gaštany – najchutnejší zimný multivitamín

Počas zimy je každý prírodný vitamín dobrý. Jedlé gaštany nám ich ponúkajú hneď niekoľko. A to vo veľmi chutnej podobe.

25.12.2016 14:00
jedlé gaštany, jeseň, jedlo, Foto: ,
Vrecúško teplých gaštanov pomáha zabudnúť na výkyvy počasia.
debata

Teplo Vianoc

Pečené gaštany sú pre Vianoce rovnako dôležité ako koledy. Bez nich by to nebolo to pravé orechové. Gaštany sa však nie vždy spájali s Vianocami. Už dávno pred tým, ako sa udomácnili na zimných trhoch, slúžili ako liečivý prostriedok v čínskej medicíne. Veď práve z Ázie sa dostali aj do Európy už v približne v piatom storočí pred našim letopočtom. Gaštan má liečivé šupky, listy, ale najlepšie si vychutnáme prínos plodov.

Ideálne nasýtenie

Gaštany dokážu zasýtiť žalúdok na dlhú dobu. Pritom na 100 gramov majú len 180 kalórií, no ich nutričná hodnota sa vyrovnáva obiliu. Kedysi sa z nich dokonca mlela múka a pripravovali výživné placky. Dnes je najobľúbenejšia príprava gaštanov pečením a je to aj najlahodnejší spôsob ich vychutnávania.

Proti rakovine

Gaštan má mnoho pozitívnych schopností. Ak sa však zameriame na to, čo sa nám v zime hodí najviac, sú to jeho antioxidačné schopnosti. Nášmu telu dokáže pomôcť s nánosmi, ktorými sme sa zaplienili údeným, klobáskami a sladkosťami. Významné sú jeho protirakovinové účinky. Podporuje aj trávenie, takže by ste nemuseli trpieť na problémy so stolicou a pokazeným žalúdkom, čo je častý vedľajší účinok sviatkov.

Vitamíny na počkanie

Gaštany majú približne toľko vitamínu C ako citróny. Ich pečením sa síce časť znehodnotí, ale stále nám ostanú vitamíny B, E, K a železo, horčík, zinok, vápnik, či niekoľko účinných antioxidantov, ktoré prežijú aj tepelnú úpravu.

Zaženú zlú náladu

Gaštany pomáhajú pri nachladnutí, ale účinkujú aj proti depresii. Uvoľnia bolesť hlavy a ak ste meteosenzitívni, tak práve vrecúško teplých gaštanov by vám mohol pomôcť zabudnúť na výkyvy počasia a s ním spojené poklesy nálady.

Upečte ich bez námahy

Pre mnohých je pečenie gaštanov doma postrachom, pričom nejde o nič zložité. Najpraktickejšie je nechať ich na pár hodín vo vode. Potom narezať od vrchu až po spodok v tvare X a dať piecť na 200 stupňov Celzia. Za tridsať minút by mali byť dokonalé. Potom si už stačí len vychutnávať ich chuť aj účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #zima #pečené gaštany #antioxidanty #multivitamíny

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...