Cesnak nie je len liek. Ako ho správne dávkovať a neublížiť si?

Odháňa nachladnutie, chrípku, hasí vysoký krvný tlak, je dokonca glorifikovaný ako všeliek.

24.12.2016 17:00
cesnak, antioxidant, antibiotikum Foto:
Optimom pre konzumáciu cesnaku je jeden strúčik každé dva až tri dni.
debata (3)

Aj pri cesnaku je však potrebné zachovať si zdravý úsudok a nepodľahnúť nezmyselnej eufórii, že má len kladné vlastnosti. Ako to už býva, ide o omyl!

Pozitíva ako na dlani

Cesnak patrí bezpochyby k jednej z najúčinnejších plodín rastlinnej ríše. Obsahuje viac ako 400 liečivých zložiek, vitamínv, prospešné kyseliny, likviduje infekcie, ekzémy, udržiava správnu mikroflóru v črevách, zabraňuje aj starnutiu vďaka antioxidačným vlastnostiam. Nemá však len klady. Optimom pre konzumáciu cesnaku je jeden strúčik každé dva až tri dni. Ak to s cesnakom budete preháňať, jeho pozitívne vlastnosti zatieni negatívny dopad.

Pred výkonom radšej nie

Negatívom cesnaku je, že ovplyvňuje mozgovú činnosť. Nie dlhodobo a zmeny nie sú vážne, no sulfón hydroxylové ióny prenikajú do krvi a pôsobia na činnosť mozgových buniek. Niektorí vedci sa domnievajú, že je pre ne dokonca toxický. Už od roku 1950 je známe, že konzumácia cesnaku viac ako dvojnásobne predlžuje reakčný čas pilotov. Až 72 hodín pred letom nemajú požívať cesnak. Môžete si to vyskúšať aj na vlastnej koži. Po cesnaku budete unavení a nie je za tým len pokles krvného tlaku. Pred potrebou psychického výkonu si preto radšej cesnakové hody odpustite. Spomaľuje myslenie a schopnosť rýchlej reakcie.

Pozor v tehotenstve

Obdobie gravidity je komplikovanou fázou v živote ženy, kedy všetko vplýva na telo inak ako bežne. Cesnak nie je výnimkou. Konzumujte ho sporadicky, aj to len vo varenom stave. Surový môže byť príliš ťažký na žalúdok, čo prehlbuje nevoľnosti. Pri dojčení prechádza cesnak prirodzene aj do mlieka a preto treba pozorne sledovať, či dieťa nepije menej mlieka, nie je mu ťažko, alebo neodmieta jesť.

Pozor na črevá

Moderná medicína vníma cesnak ako vynikajúcu dezinfekciu tela od baktérií. Jeho negatívom je však, že pri upratovaní nevynecháva ani prospešné baktérie v čreve. Preto môžu mať mnohí ľudia po cesnaku tráviace ťažkosti. Najmä, ak si ho doprajú viac. Môže to vyústiť do bolestivej plynatosti aj problémov so stolicou.

Podráždenie žalúdka

Ľudia so slabším žalúdkom by rozhodne mali cesnak vynechať. Jeho pikantná chuť dokáže podráždiť sliznice a stimuluje tvorbu žalúdočných štiav. Ak nemáte žalúdok v poriadku, cesnak ako liek nepoužívajte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #Vianoce #cesnak #prírodná liečba #nachladnutie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...