Rozdýchajte to! Ku kráse a k vitalite s plnými pľúcami

Naháňame sa za štíhlou figúrou či vyšportovaným telom a často pri tom skúšame jednu náročnejšiu techniku za druhou.

05.11.2016 11:00
joga, dýchanie Foto:
Treba si nájsť druh jogy, ktorý je založený na dychu.
debata

Ale známe porekadlo, že pomaly sa dá zájsť ďalej, má niečo do seba. Vhodné je doplniť, že aj so správnym dychom.

Dnešná doba je uponáhľaná a rýchla. Stres, ktorý číha všade okolo, priamo podmieňuje naše ubehané životy a toto tempo akoby ovplyvňovalo aj to, ako veci prežívame. Málokto si dokáže uvedomiť dôležitosť takej bežnej aktivity, ako je dýchanie – samozrejme, až do momentu, kým nebojuje s dýchacími problémami. To však neznamená, že kým nemáte napríklad bronchitídu, všetko je tak, ako má byť.

Aj krivý chrbát môže byť produktom dychu

"Ľudia robia pri dýchaní veľa chýb. Jednou z najväčších, ktorá sa deje nevedomky, je veľmi plytký dych. Ďalšou dýchanie do brucha,“ hovorí lektor jogy Jaroslav Pávek. Ako priekopník aštanga jogy, ktorý skúsenosti získaval priamo v Indii – materskej krajine tohto cvičenia, tvrdí, že dýchanie je tou najdôležitejšou zložkou každej aktivity. Rovnako ako podmieňuje praktizovanie jogy, podmieňuje aj naše každodenné fungovanie. "Nesprávne dýchanie môže mať zásadný vplyv na pohodlie, bdelosť a celkový zdravotný stav,“ vysvetľuje.

Napríklad spomenuté dýchanie do brucha sa podľa Páveka z dlhodobého hľadiska podpíše na stave našich vnútorných orgánov či pohybového ústrojenstva. "Nemasíruje vnútorné orgány, nezabezpečuje im primeraný prietok krvi, nepriaznivo vplýva na fasciu medzi orgánmi, môže spôsobiť stagnovanie trávenia a ukladanie zvyškov potravy v čreve. Tiež spôsobuje ochabnutie brušných svalov, ktoré prestávajú plniť funkciu pri držaní tela, a to môže spôsobovať bolesť krížovej časti chrbtice, lordózu a veľa iných nepriaznivých ohlasov,“ vymenúva. Správnym spôsobom však docielime, že sa nám telo odmení.

Pohyb musí kompenzovať sedavý život

Dych, ak je vykonávaný správne, masíruje orgány, prekysličuje telesné tkanivá, stabilizuje respiračný a kardiovaskulárny systém, výrazne zvyšuje pohyb lymfy a tiež precvičuje brušné svaly a učí telo správnemu držaniu. Podľa Jaroslava Páveka je dôležité naučiť sa naberať vzduch do hrudného koša a nie do brucha. "Naťahovaním svalov medzi rebrami z nich uvoľňujeme strach, stres, napätie, nevoľnosť a podobné emócie, ktoré sa práve tam ukladajú,“ hovorí o dýchaní, ktoré je označované aj ako bránicové. "Navyše toto dýchanie spôsobuje akumuláciu energie (tzv. prany) v tele, a to spomaľuje starnutie, zvyšuje vitalitu, bdelosť či sústredenosť,“ pokračuje.

Lektor jogy Jaroslav Pávek. Foto: Archív Jara Páveka
lektor jogy Jaroslav Pávek Lektor jogy Jaroslav Pávek.

Jogoví nadšenci ho ovládajú aj vďaka technike, ktorú si osvoja pravidelnými tréningami. Zvládnu ho však aj tí, ktorí sa nikdy indickej meditácii nevenovali. Dokonca aj na stoličke v kancelárii. Zdravý životný štýl a pohyb, ktorý by mal byť kompenzáciou za sedavý spôsob nášho fungovania, je však podľa Páveka kľúčom k tomu, aby sa spoločne s kontrolovaným a vhodným dýchaním pretavili do našej lepšej kondície či vzhľadu.

Adrenalín? Radšej jogu

Ak už je reč o fyzickej a športovej aktivite, dôležitosť dýchania by nemala ustúpiť na druhú koľaj. "Dnes sa ľudia venujú množstvu aktivít, kde ide o výbušnosť či výkon, a to nepôjde bez zadýchania sa alebo zastavenia dychu. Môžu mať vplyv na výkon, zdravosť pohybu, aj na pokoj mysle. Ale v prípade väčšiny športov je kompenzáciou pôsobenie adrenalínu, endorfínov a iných hormónov, ktoré sa pohybom produkujú,“ myslí si Pávek. Nezavrhuje teda fakt, že sa ľudia hýbu a snažia sa skúšať nové spôsoby pohybu alebo náročné športové techniky. Sám by však radšej odporučil práve tie jogové, v ktorých sa pohyb a striedanie pozícií odohráva pod kontrolou dychu a stavu mysle.

"Filozofia použitia dychu a spôsob, akým sa trénuje, dáva obrovskú logiku a má rukolapné výsledky. Treba si však nájsť druh jogy (alebo učiteľa), ktorý je od prvého pohybu až po posledný založený na dychu, jeho kvalite a technike. Cvičenie, ktoré používa pozície z jogy, ale dýchanie nikto nekontroluje a neprikladá mu dôraz, nie je správnou cestou,“ hovorí Pávek.

Ak sa pre jogu rozhodnete, mali by ste si uvedomiť, že nejde o meditáciu v sede. Fyzická časť cvičenia – praktizovanie pozícií môže niektorých ľudí zaskočiť svojou námahou. "Joga zamestnáva hlavu a pracuje s telom, prináša doň pohyb a vitalitu. Tak sa odohráva mentálna aj fyzická zmena. Ak by neobsahovala všetky prvky, neprinesie ani veľa výsledkov. Často si ľudia predstavujú jogu ako spomalené pohyby alebo ako relaxáciu. V určitých prípadoch tak môže vyzerať, ale v skutočnosti by mala mať aspoň nejakú mieru náročnosti, aby fungovala. Meditácia je jeden z výsledkov jogy, na ktorý nás cvičenie pripraví fyzicky aj mentálne,“ dopĺňa uznávaný inštruktor.

Ako praktizovať pomalé bránicové dýchanie

Najlepšie je skúšať ho v stoji alebo vo vzpriamenom sede (akoby sme sa vyťahovali za temenom hlavy). Vyžaduje si, aby sme jemne, ale aktívne používali naše brušné svaly – predovšetkým veľký zvislý brušný sval, špeciálne jeho časť pod pupkom. Pri vzpriamenom stoji (alebo sede) si predstavíme, akoby sa mäkká časť brucha premenila na stabilný valec, ktorý sa nechce dychom vydúvať. Naopak, vytvárame akoby jemný protitlak dychu. Predstavíme si, akoby sme v brušnej dutine mali veľký piest, ktorý sa nádychom dvíha od panvy pomaly hore až vysoko do hrudného koša (nevydúva sa brucho) a výdychom pomaly klesá dole až k panve. Toto dýchanie by malo spôsobiť rozpínanie hrudného koša do všetkých strán a zväčšovanie medzirebrového priestoru.

Striedavé nosové dýchanie. Foto: SHUTTERSTOCK
joga, striedavé dýchanie Striedavé nosové dýchanie.

Vyskúšajte dýchanie ,na striedačku'

Malo by prebiehať rovnakým spôsobom ako pri bránicovej technike. Tentoraz však dochádza k striedaniu nosných dierok, ktoré si upchávate palcom a prstenníkom ruky (prípadne palcom a ukazovákom) až pri kosti pod koreňom nosa. Striedavé dýchanie je priamo spojene s hemisférami mozgu a vedie mozog a vedomie do stavu vyrovnanosti. Je ozdravujúce a odporúča sa na uvoľnenie, upokojenie či pred spaním. Ak túto techniku urobíte razantnejším, dynamickejším dychom, záverečný pocit bude viac o bdelosti, nabudení a zvýšení pozornosti.
Postupujte takto:
1. nádych oboma nosnými dierkami
2. výdych ľavá nosná dierka (upcháme pravú – palcom)
3. nádych ľavá dierka (upchatá pravá – palcom)
4. výdych pravá nosná dierka (upchatá ľavá – prstenníkom)
5. nádych pravá (upchatá ľavá – prstenníkom)
6. výdych ľavá (upcháme pravú – palcom)
Opísaný je jeden cyklus dychového cvičenia. Možno ho opakovať viackrát a posledný výdych ľavou nosnou dierkou môže byť prvý výdych druhého cyklu. Zo začiatku stačí vykonať iba 3 – 5 cyklov a predtým si dať zhruba 5 obyčajných hlbokých dychov z predchádzajúcej techniky.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #dýchanie #ženský magazín MiA #Jaro Pávek

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...