Nevzdávajte sa behu ani v zime! Na toto však nezabúdajte...

Aj vy ste si zamilovali počas letných mesiacov behanie? Lenže vonku sa poriadne ochladilo, počasie vás tlačí do dilemy behať či nebehať. Naša odpoveď znie - rozhodne áno! Len rozumne.

04.11.2016 09:00
Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké... Foto:
Chladnejšie mesiace môžete tiež stráviť behaním, ale dbajte na niekoľko pravidiel.
debata

Aby ste sa mohli venovať obľúbenej športovej aktivite aj počas chladných mesiacov, je dobré zaradiť do vašej bežeckej rutiny pár nových pravidiel. Nezabúdajte na nasledovné!

1. Bezpečnosť

Je jednou z najdôležitejších zložiek outdoorového behu, najmä, ak sa odohráva vo večerných hodinách, keď je už tma. Nezabúdajte na reflexné prvky. Okrem klasických znakov na oblečení a teniskách je dobré pridať aj reflexné pásky na ruky a lýtka, ktoré sa odrážajú vo svetlách reflektorov.

2. Trasa

Je rozumnejšie behať po teréne, ktorý je rovný a dostatočne osvetlený – či už ide o bežeckú dráhu, ktorú prevádzkujú vo vašom meste na štadióne, alebo na okraji cesty, o ktorú sa starajú cestné služby. Pozor na lesné chodníky a najmä tmavé miesta, kde terén dobre nevidíte – mohli by ste prísť k zraneniu. V prípade, že vozovka alebo chodníky namŕzajú, skúste oželieť beh vonku a vymeňte ho za pás.

zväčšiť Na behanie sa dobre vyzbrojte. V chladnom... Foto: archív značiek, koláž: zg
Na behanie sa dobre vyzbrojte. V chladnom počasí záleží aj na oblečení a obuvi. Na behanie sa dobre vyzbrojte. V chladnom počasí záleží aj na oblečení a obuvi.

3. Oblečenie

Popri reflexných prvkoch je dôležité najmä to, ako sa obliecť do chladného počasia. Behom sa telo zahrieva a nie je dobré ani to, aby vám bolo príliš teplo, lebo sa fyzickou aktivitou budete potiť. No ani príliš zima. Ideálne je obliecť si legínsy a na ne prípadne šortky, horná časť tela by mala byť odetá do termobielizne a nemala by chýbať ani bežecká bunda. Oceníte kapucňu v prípade mrholenia alebo dažďa. Je dobré mať nejakú extra bundu zbalenú so sebou. Ideálne sú odľahčené ale hrejivé modely funkčných odevov.

4. Vo dvojici

Ideálne behanie v zimných mesiacoch je behanie vo dvojici alebo menšej skupine. Okrem toho, že tak zvyšujete bezpečnosť jednotlivcov, môžete tiež spoločne absolvovať menšie súťaženia alebo spoločne objavovať nové trasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #beh #zima #pravidlá #chlad #tenisky

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...