K tyči! Balet je tanečným hitom

Pekný pás, štíhle boky, posilnené brušné svalstvo a ladnosť pohybu. Benefity tanca sú lákavé, čo poviete?

08.10.2016 17:00
Mirka Kosorínová, balet, glamness Foto:
Tanečnica Mirka Kosorínová.
debata

Tanec, a to akýkoľvek, sa najmä u žien teší veľkej popularite. V záplave tanečných štýlov sa k titulu tanečného hitu v súčasnosti prepracoval balet. Svoju nepopierateľnú zásluhu na tom majú aj slávne modelky, ktoré baletu podľahli. A ako inak, v rozhovoroch či na sociálnych sieťach sa chvália faktom, že je to práve „klasika“, ktorá je podpísaná pod ich sexi krivky. Naozaj je to tak?

„Kurzy baletu pre dospelých sa tešia nielen vo svete, ale už aj na Slovensku ohromnej popularite,“ hovorí tanečnica Mirka Kosorínová z RETRO Sport & Wellness. „Ono to ani také prekvapujúce nie je. Všetko už bolo vynájdené, veľa nového sa toho v tanci nevymyslí a tak sa, prirodzene, vraciame k základom. A gymnastika je základom pohybu aj všetkých tanečných štýlov.“

Dobrou správou je, že balet nie je iba pre modelky či profesionálnych tanečníkov. „Je pre všetkých a nie je potrebné, aby sa záujemkyne o klasiku predtým baletu venovali, keďže lekcie sú rozdelené podľa stupňa obťažnosti,“ dodáva Kosorínová. Ona sama sa baletu nevyhýbala dokonca ani v čase, keď čakala bábätko.

Aby žena bola ženou

Jedným z hlavných benefitov baletu je ladnosť pohybu a držanie tela. „Žena by mala byť ženou. A balet k ženskému prejavu výrazne pomôže,“ hovorí Kosorínová. Veľa žien si túži balet iba vyskúšať, napokon ich však „chytí“ a na hodiny chodia s nadšením. Pre ľudí so sedavým zamestnaním je skvelou voľbou, pretože má aj výrazné rehabilitačné účinky.

Balet výrazne pomáha ženskému prejavu. Foto: SHUTTERSTOCK
balet, tanec, cvičenie Balet výrazne pomáha ženskému prejavu.

Ako vyzerá hodina baletu?

„Šesťdesiatminútová hodina je rozdelené do sekcií. Úvod patrí zahriatiu formou tanca na klasickú hudbu. Postupne sa prechádza baletnými pozíciami pri tyči. Od základných postojov až po náročné baletné figúry. Začiatočníci sa učia, ako mať vytočené chodidlá, ako pracovať s rukami, ako držať telo. Po zvládnutí pozícií pri tyči hodina pokračuje vo voľnom priestore, aj na hodinách pre začiatočníkov sa už zvládnu veľmi jednoduché choreografie. Takže človek si na hodine aj zatancuje. Bodkou za tréningom je strečing.“

Čo môžeme čakať?

Pekný pás, štíhle boky, posilnené brušné svalstvo, a najmä ladnosť pohybu, ktorá súvisí s držaním tela. „Pod vedením profesionálnej baleríny si na hodine baletu precvičíte zadok, chrbát, brušné svaly, ruky, ramená, nohy, vnútorné aj vonkajšie stehná. Cvičenie prináša úchvatné výsledky v pretransformovaní postavy. Ideálne je, ak balet cvičíte minimálne dva razy týždenne,“ dopĺňa Kosorínová.

Ako vyzerá tréning?

Šesťdesiatminútový tréning dá zabrať naozaj celému telu, a najmä problémovým partiám. „Prvá časť tréningu je tanečná (kardio dance) a trvá tridsať minút. Nasleduje dvadsať minút spevňovacích a tvarovacích cvičení (GLAMNESS fitnes) a záver hodiny, posledných desať minút, patrí hĺbkovému strečingu,“ opisuje novinku Volpi. Takže GLAMNESS je cielený práve na ženy, ktoré milujú tanec, ale zároveň chcú aj spevňovať svoje telo. A na to iba tanec nestačí.

Ako často?

Aby sa dostavil viditeľný efekt, je žiaduce cvičiť GLAMNESS tri razy týždenne. „Väčšina žien sa po pár týždňoch cvičenia už dopracuje do štádia, keď im tréning chýba. A potom je už trénovanie podstatne ľahšie.“

Kde

Novinku GLAMNESS si aktuálne môžete skupinovo zacvičiť iba v Bratislave. Ale nadšenkyne tanca môžu GLAMNESS vyskúšať doma formou zrozumiteľného on-line tréningu (www.glamness.com).

Aj pre mamičky s deťmi

Deti od dvoch rokov majú možnosť tancovať a hrať sa spolu s mamou počas hodinovej vysokoenergetickej tréningovej „párty“ GLAMNESS Mamas’n’Kids. Tanečný tréningový program je určený pre ženy, aby boli fit, a zároveň pre ich ratolesti, aby sa vyšantili. Program pomáha deťom vyvinúť si zmysel pre zdravý životný štýl a podporuje smäd po športe už od útleho veku.

Ešte nepoznáte GLAMNESS?

„Žena by mala mať elegantnú siluetu,“ začína rozprávať Alesya R. Volpi, autorka fitnes novinky GLAMNESS. Je určená práve ženám, ktoré majú rady tanec a postavu si chcú udržiavať práve týmto pohybom. „Často som chodila cvičiť na tanečné hodiny, na ktorých mi však chýbala fitnes časť. Tanec je síce fajn, aj vďaka nemu schudnete, ale stále je to ,iba' kardio cvičenie. GLAMNESS je preto o spojení tanca a fitnesu. A ako bonus ešte aj zdravej výživy,“ vysvetľuje trénerka Alesya R. Volpi.
Hlavnou časťou celého GLAMNESS programu je tanec. „Rozhýbe celé telo a zároveň je tanec skvelým relaxom pre myseľ. GLAMNESS kombinuje viaceré tanečné štýly, takže pre ženy je zábavný. Zároveň však veľmi účinný pri spaľovaní tukov.“
Fitnes zložka sa zasa postará o vytvarovanú postavu bez toho, aby sme stratili ženské proporcie. „Zameriavame sa na vnútorné svalstvo bez zbytočného naberania objemnej svalovej hmoty, ktorá vzniká pri veľkej záťaži. Výsledkom je tak tvarovaný zadok, stehná a boky, k tomu ešte ploché bruško,“ približuje trénerka.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #balet #ženský magazín MiA #glamness

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....