Drobné zmeny v životnom štýle a nádorov sa báť nemusíte!

Rakovina je jedna z najobávanejších chorôb súčasnosti. Je na čase vytiahnuť proti nej silné zbrane.

30.07.2016 17:00
zelenina Foto:
Pridajte si ku každému jedlu zeleninovú oblohu.
debata

Nemusí to však byť ani radikálna zmena životného štýlu. Postačia doslova kozmetické úpravy, aby ste si zlepšili šance, že nádor vás obíde.

Rakovine sa dá predchádzať

Svetová organizácia pre výskum rakoviny v roku 2013 analyzovala 351 000 nádorových ochorení a pri 84 000 prišla k záveru, že stačilo zmeniť nesprávny životný štýl a rozvoju zhubného ochorenia sa dalo zabrániť. V praxi to znamená, že nikde nie je zaručené, že aj absolútne zdravý životný štýl vás stopercentne ochráni od rakoviny, ale minimálne jedna tretina prípadov sa dá skresať, ak očistíte život od najrizikovejších faktorov. Pritom nejde o nič zložité.

15 minút v boji proti rakovine

Pre zdravie je ideálne, ak sa budete hýbať minimálne 30 minút, spotíte sa a svaly dostanú zabrať. Doktorka Rachel Thompson je však skromnejšia a tvrdí, že pri prevencii onkologických ochorení stačí aj 15 minút fyzickej aktivity denne. Ide o kardio cvičenie, teda pohybovú aktivitu so zvýšeným pulzom. Vďaka tomu telo zaplavíte kyslíkom, aktivujete lymfu, prekrvíte svaly a bunky tak budú omnoho menej náchylné na patologické bujnenie.

Život bez nadváhy

Na stúpajú ručičku na váhe je potrebné dávať obzvlášť pozor. Dôvod? Obezita zvyšuje možnosť, že rakovina bude aj vašim problémom. Obrastanie tukom nie je len estetickým problémom. Tukový vzhľad nám však signalizuje, že telo skrátka nesmeruje k zdraviu a vitalite. Pozor, najprv sa mení navonok, no omnoho nebezpečnejšie procesy sa začínajú diať vo vnútri. Ak telo začína vyzerať horšie, je to znak, že choroba nie je nikdy ďaleko.

Pozor na prostredie

So životným prostredím toho už veľa nenarobíte, ale dôležité je vyhýbať sa zafajčenému prostrediu. Priame fajčenie nemusí byť jedinou hrozbou. Nefajčiar pohybujúci sa v zadymenom prostredí ma rovnaké šance na rakovinu pankreasu, prostaty, prsníka a obličiek ako tuhý fajčiar.

Viac zeleniny

Aspoň 500 gramov denne. Netreba byť vegetariánom, stačí v rámci bežných stravovacích návykov zvýšiť podiel surovej zeleniny. To sa odrazí ako na váhe a energii, tak aj na naozaj rapídnom znížení možnosti, že budete onkologický pacient. Pritom nejde o extrémne odriekanie, či zmenu, je to len o zeleninovej oblohe ku každému jedlu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #fajčenie #životný štýl #rakovina #ovocie #zelenina

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...