Ocot dokáže hotové zázraky: Pomôže tráveniu, ochráni cievy

Ocot, vínny či jablčný alebo balzamikový (z hroznovej šťavy), berieme predovšetkým ako dochucovadlo - či už do šalátov, alebo napríklad krémových polievok. Ale vedeli ste, že v octe sa ukrýva aj množstvo benefitov?

28.06.2016 13:00
ocot - jablčný ocot Foto:
Jablčný ocot je vhodný napríklad aj na vonkajšie ošetrenie.
debata (3)

Pravidelná konzumácia či dochucovanie jedál octom má pozitívne účinky na náš metabolizmus, zažívanie, ale aj spaľovanie kalórií. Ocot dokáže telo prečistiť a niektorí odborníci ho odporúčajú piť aj ráno nalačno (1 lyžica na 3 dcl vody) – namiesto populárnej vody s vytlačeným citrónom.

Prijímanie octu v strave sa odrazí predovšetkým na našom trávení. Vedecké štúdie preukázali, že jablčný alebo vínny ocot dokážu upokojiť zápalové procesy či ťažkosti s trávením, zmierňujú bolesti brucha a redukujú tiež nadúvanie.

Pri spomenutom balzamikovom octe sa dá hovoriť aj o ochrane srdcovocievneho systému a prevencii proti upchávaniu ciev. Balzamikový ocot totiž obsahuje polyfenoly, ktoré udržiavajú cievy v ukážkovom stave.

Ocot dokáže tiež pomáhať s udržiavaním línie. Podľa výsledkov vedeckého tímu z Arizonskej štátnej univerzity totiž vínny ocot spomaľuje trávenie a spaľovanie cukrov a znižuje hladinu cukru v krvi.

Kde používať ocot:

  • dochucovanie šalátov
  • dochucovanie mliečnych polievok
  • lyžicu pri príprave smoothie
  • pri výrobe domácich dresingov a zálievok (môže sa mixovať s bylinkami či cesnakom alebo čili)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #trávenie #benefity #ocot #jablčný ocot #balzamikový ocot #vínny ocot

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju potrebuje v každom období.
Snažte sa byť milý na svojich kolegov, ak...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto nato nezabúdajte.
Nebuďte nepríjemný na kolegov, nikto momentálne...