Pravidelná konzumácia či dochucovanie jedál octom má pozitívne účinky na náš metabolizmus, zažívanie, ale aj spaľovanie kalórií. Ocot dokáže telo prečistiť a niektorí odborníci ho odporúčajú piť aj ráno nalačno (1 lyžica na 3 dcl vody) – namiesto populárnej vody s vytlačeným citrónom.
Prijímanie octu v strave sa odrazí predovšetkým na našom trávení. Vedecké štúdie preukázali, že jablčný alebo vínny ocot dokážu upokojiť zápalové procesy či ťažkosti s trávením, zmierňujú bolesti brucha a redukujú tiež nadúvanie.
Pri spomenutom balzamikovom octe sa dá hovoriť aj o ochrane srdcovocievneho systému a prevencii proti upchávaniu ciev. Balzamikový ocot totiž obsahuje polyfenoly, ktoré udržiavajú cievy v ukážkovom stave.
Ocot dokáže tiež pomáhať s udržiavaním línie. Podľa výsledkov vedeckého tímu z Arizonskej štátnej univerzity totiž vínny ocot spomaľuje trávenie a spaľovanie cukrov a znižuje hladinu cukru v krvi.
Kde používať ocot:
- dochucovanie šalátov
- dochucovanie mliečnych polievok
- lyžicu pri príprave smoothie
- pri výrobe domácich dresingov a zálievok (môže sa mixovať s bylinkami či cesnakom alebo čili)