Vdovy sú zdravšie ako ženy s manželom. Mužom manželstvo prospieva

Vdovci bývajú často neduživejší ako ovdovené ženy. Po 65. roku života je dokonca zdravie vdov pevnejšie ako u rovnako starých žien, ktoré žijú v manželskom zväzku. Je to tak zrejme preto, že je pre nich život s mužom po boku omnoho náročnejší.

04.06.2016 08:00
vdova, vdovecký, smútok, pohreb Foto:
Prísť o manžela je síce náročné, ale vdovy sa dočkajú lepšieho zdravia.
debata (1)

Tieto výsledky vyplynuli zo štúdie, ktorú viedla Padovská univerzita a ktorá bola zverejnená na stránkach Journal of Women's Health. Možno teda povedať, že manželstvo chráni zdravie starých ľudí, avšak len zdravie mužov. Podľa štúdie sú ženatí muži vo veku nad 65 rokov v porovnaní s rovnako starými slobodnými alebo ovdovenými muži vystavení menšiemu riziku chronických chorôb a smrti.

Ženy rovnakého veku, ktoré prišli o manžela, sú naopak zdravšie ako ženy, ktoré majú svojho manžela stále po boku. Vdovy trpia menej chronickými chorobami a hrozí im aj menšie nebezpečenstvo nemohúcnosti a úmrtia.

Padovskí vedci analyzovali údaje týkajúce sa takmer 2000 starých ľudí. Porovnávali mieru ich „zraniteľnosti“ v súvislosti s ich stavom. „Zraniteľnosť“ sa meria podľa niekoľkých parametrov, ku ktorým patrí rýchlosť chôdze, sila stisku ruky či samostatnosť pri každodenných činnostiach. Tieto parametre potom odrážajú, aké je riziko nemohúcnosti a smrti, píše taliansky denník Corriere della Serra.

Vedci vzhľadom na to, že získali rôzne výsledky v závislosti od pohlavia, vyslovili domnienku, že ženy nad 65 rokov žijúci s manželom sú vystavené vyšším nárokom a vyššiemu stresu, pretože sa tradične starajú o chod domácnosti, o manžela a často aj o najbližších príbuzných.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #muž #zdravie #vdova #kondícia #pevnosť

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...