Kariander má veľmi špecifickú chuť a tak ľudí rozdeľuje zväčša na dve skupiny – buď ho milujú alebo ho nemajú radi. Ak ste si ho obľúbili, môžete sa spoľahnúť na jeho pozitívne účinky – dokáže telu prinavrátiť rovnováhu.
Ako dokázali štúdie, je účinným bojovníkom proti plesniam a baktériám, pod čo sú podpísané najmä éterické oleje v ňom obsiahnuté. Ak vás trápi nepríjemné nadúvanie, potom je na mieste používať na dochucovanie jedál práve koriander. Pôsobí aj pri problémoch so žalúdočnými kŕčami.
Je účinným bojovníkom proti toxínom v organizme, z krvi pomáha odstraňovať ťažké kovy. Dokáže zabojovať aj pri problémoch s močovým mechúrom či s obličkami. Antioxidanty obsiahnuté v koriandri posilňujú činnosť pečene a čriev a tvorbu tráviacich enzýmov.
Koriander je zelená rastlina dorastajúca do výšky 60 centimetrov, má drobné biele alebo jemne červené kvety, zbiera sa plod. V gastronómii je najviac používaný v Indii, kde sa pridáva ako prísada do karí. Ale značnej obľube sa teší aj v čínskej, arabskej či mexickej kcuhyni. A postupne sa dostáva aj k nám.