Nepodceňujte príznaky zápalu v žilách. Na čo dať pozor, čo skúsiť?

Prejavy ako bolesti, kŕče, opúchanie a pocit ťažkých nôh sú príznakom zápalu v žilách.

14.04.2016 17:00
22-nedela SIRKA 4X Foto:
Kŕčové žily a opuchy nôh sú nepríjemným a život strpčujúcim ochorením.
debata

Ak sa takýto problém nelieči, ochorenie sa môže začať prejavovať vonkajšími znakmi od takzvaných metličiek, kŕčových žíl, vážnych opuchov až po predkolenné vredy. Chronické venózne ochorenie (CHVO) je najčastejšie chronické ochorenie na svete. Podľa celosvetového prieskumu ním trpí 61,2 percenta populácie.

Príznaky sú subjektívne

„Máme tu však ďalších dvadsať percent populácie, kde ešte nevidíme klinické prejavy, ale iba subjektívne, ktoré by sme mohli zhrnúť ako nejaký diskomfort,“ vysvetlila Viera Štvrtinová, predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti. „Každá pacientka a pacient to pociťuje inak. Niekto má pocity pálenia, niekto pociťuje horúčavu, ale niekto má pocit napätia, ťažkých nôh, až teda bolesti a pocity opuchu,“ doplnila odborníčka, pričom zároveň upozornila, že prvotné príznaky ochorenia zanedbávajú najmä muži.

Podľa odborníčky je pre CHVO typické, že ťažkosti spojené s ochorením sa zvýrazňujú počas dňa najmä vtedy, ak pacient strávi deň v sede a v stoji. Ďalším znakom je, že CHVO sa intenzívnejšie prejavuje v lete, keď je teplo. U žien hrajú úlohu aj hormóny, pretože tieto ťažkosti zvyknú zosilnieť pred menštruáciou, počas tehotenstva alebo počas hormonálnej liečby. „Tieto problémy zasa ustupujú v ľahu. Ideálne s vyloženými končatinami a takisto pri chôdzi,“ povedala Štvrtinová.

Obklady zo slaniny nepomôžu

Pri chronickom žilovom ochorení ide pritom o chronický zápalový stav. „Za normálnych okolností sa biela krvinka pohybuje v strede cievy. Avšak v dôsledku zápalových procesov dochádza k tomu, že biele krvinky sa prichytávajú na stenu cievy, a to spôsobuje, že sú ovplyvnené niektoré receptory pre bolesť. A tu vlastne začína ten chronický zápalový proces, ktorý udržiava v chode toto chronické žilové ochorenie,“ vysvetlila Štvrtinová.

Podľa všeobecnej lekárky Diany Ganajovej mnoho ľudí vníma ťažkostí spojené s CHVO naľahko alebo sa problémy snaží liečiť po svojom. Obklady z paradajok, údenej slaniny, jablčného octu, cesnakový balzam, pohánka a podobné „recepty“ z internetu podľa lekárky nemajú žiaden účinok. Ako tiež upozornila, v niektorých prípadoch môžu ochorenie zhoršiť alebo priviesť iné komplikácie. „Mnohí pacienti si tiež myslia, že keď majú kŕčové žily, musí ich byť vidno,“ vyslovila Ganajová jeden z mýtov spojených s CHVO. Ďalším je, že aj keď sa ochorenie prejaví navonok, no nebolí, nevyžaduje si pozornosť lekára.

Rizikové faktory:

  • dlhé sedenie
  • dlhé státie
  • nadváha
  • časté prekladanie nohy cez nohu
  • dlhé nosenie obuvi s vysokými podpätkami

Prevenciu zabezpečuje:

  • pohyb ako taký
  • turistika
  • ľahký beh
  • beh na lyžiach
  • cyklistika
  • tanec
  • plávanie
  • chôdza po schodoch

Pacienti s CHVO by sa však mali vyvarovať vzpieraniu, kulturistike, ale aj tenisu či squashu.

S cieľom upriamiť pozornosť na vážnosť chronického žilového ochorenia sa aj tento rok uskutoční roadšou Hnutia za zdravé nohy, ktorého tohtoročným heslom je Vykročte s nami správnym smerom. Pojazdná ambulancia zavíta od 25. apríla do 29. júna do 46 slovenských miest. Záujemcovia a záujemkyne si budú môcť na mieste nechať vyšetriť žily. Detailnejšie informácie nájdu záujemcovia a záujemkyne na webstránke www.opuchnutenohy.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #zdravie #nohy #kŕčové žily #kŕče #opuch

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...