Chutné a zdravé raňajkové nátierky! Nebojte sa experimentovať

Odštartovať deň so zdravým jedlom je pre väčšinu z nás akousi výzvou. Často nenaplnenou, ktorá podlieha nedostatku času. Zmeňte to.

18.03.2016 07:00
ochutené maslo, nátierka, desiata, olovrant Foto:
Zdravé nátierky môžu zmeniť váš raňajkový jedálniček.
debata

Jednou zo zdravých alternatív raňajkového menu sú chutné a zdravé nátierky zo zeleniny či strukovín, ktorými dokážete odštartovať svoj deň naozaj ako s plnohodnotným a výživným jedlom.

Klasické paštéty skúste nahradiť pastami a nátierkami, v ktorých sa objavuje napríklad baklažán, karotka, paradajky, avokádo či šošovica alebo cícer. Samotnú zmes môžete kombinovať s tofu, prípadne ak máte radi mliečne výrobky, s nízkotučnými tvarohmi či cottage cheeseom.

Jednou z najzdravších a chutných nátierok na raňajky je mrkvová, ktorá obsahuje výživu a vitamíny v podobe strúhanej surovej mrkvy. Tú zmiešajte napríklad so spomenutým tvarohom a nadrobno nasekaným vajíčkom (zabezpečíte si tak dostatok proteínov). Ochuťte morskou soľou, prípadne len bylinkami. Tie tiež napomáhajú tráveniu a metabolizmu a sú rozhodne zdravšou alternatívou soli.

Pasta z uvarenej šošovice alebo cíceru (humus) sa už udomácnila aj na Slovensku. Vy si ju môžete pripraviť doma – samozrejme, ideálne deň pred konzumáciou. Uvarené strukoviny rozmixujte najemno ponorným mixérom a dolaďťe chuť s pomocou byliniek či korenín. Nebojte sa experimentovať s kombinovaním cícerovej pasty s varenou zeleninou či napríklad rukolou alebo nadrobno nasekaným špenátom.

Stále populárnejšia je aj quinoa. Drobné superzdravé zrniečka (uvarené vo vode v pomere 1 ku 2) môžete zmiešať napríklad so sušenými paradajkami, pastou z pečenej papriky, alebo pyré z hrachu či šošovice. Ochucovaniu sa medze nekladú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #nátierka

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...