Šediny? Problémy s partnerom či deťmi ich ale nezavinili

Možno tú vetu používate aj vy. V čase, keď máte všetkého dosť a zdá sa, že jeden problém sa valí za druhým: Ja som už z toho celá šedivá!

24.02.2016 11:00
šedivé vlasy - sivé vlasy - šediny -... Foto:
Veľmi tmavé vlasy budú neskôr biele. Zlé deti či trampoty s partnerom s tým nemajú nič spoločného.
debata

Biela, nie sivá

„Po prvé, ide o bielu farbu, nie sivú,“ vysvetlil pre rakúske noviny Kleine Zeitung dermatológ Peter Komericki z lekárskej univerzity v Grazi. Ak naše vlasy strácajú farbu, je to spôsobené tým, že vlasové korienky už nemajú pigment. Preto sú vlasy biele. Dôvod, prečo neskôr vyzerajú ako sivé, tkvie v tom, že sú „zmiešané“ s čiernymi vlasmi. Ak sa biely vlas stretne s čiernym, vytvára dojem šedej farby. Také banálne.

Traumatizujúca udalosť

„Sú štúdie, ktoré vychádzajú z toho, že vlasové korienky sú obklopené sieťou nervov,“ povedal ďalej Komericki. Ak zrazu musíme čeliť veľkému stresu, môžu stresové faktory pôsobiť aj na tieto korienky a narušiť sfarbenie vlasov. Jednať sa však musí o naozaj traumatizujúcu udalosť, upresnil Komericki. Neráta sa stres z nakupovania darčekov, ani príchod Veľkej noci či redakčná uzávierka. Aj pri vypadávaní vlasov sa predpokladá psychosomatická príčina.

Čierne budú biele

To, kedy sa nám začnú na hlave objavovať biele vlasy, závisí od génov. Podľa Petra Komerického je to u Európanov bežné medzi 30 a 40 rokom života, Afričania a Aziati šedivejú neskôr, medzi 40–50 rokmi. Pomôckou nám má byť pozorovanie, kedy začali vlasy belieť našim rodičom a starým rodičom. „Veľmi tmavé vlasy budú neskôr biele,“ skonštatoval Komericki. Dodal, že zlé deti či trampoty s partnerom s tým nemajú nič spoločného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #stres #pigment #trauma #šedivé vlasy #vlasový korienok

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...