Je známe, že konzumácia minimálne piatich porcií ovocia a zeleniny denne pomáha v boji proti rôznym chorobám, ale len málo štúdií sa doteraz zaoberalo súvislosťami medzi výživou, pocitom spokojnosti a dobrým duševným zdravím.
Aby sme sa dobre cítili a boli duševne v pohode, nestačí zjesť denne oných päť porcií ovocia a zeleniny, ako sa odporúča, ale skôr sedem až osem, pričom jednou porciou sa rozumie 80 gramov. Britskí vedci z Warwickej univerzity pri svojom výskume sledovali takmer 80 000 náhodne vybraných osôb. Za použitia matematických a štatistických metód analyzovali odpovede účastníkov štúdie, ktorí odpovedali na veľmi podrobné otázky týkajúce sa stravovacích návykov, zdravotného stavu, pocitu spokojnosti či naopak depresie.
Pokiaľ ide o pocit spokojnosti a duševného zdravia, vyšiel najavo silný vzťah medzi množstvom skonzumovaného ovocia a zeleniny, a to nezávisle na ďalších okolnostiach, či už demografických, sociálnych alebo ekonomických, napísal francúzsky denník Le Figaro.
„Štatistický efekt ovocia a zeleniny bol prekvapením,“ uvádza jedna z autoriek štúdie, profesorka Sarah Steward-Brownová z Warwickej univerzity. „Vedci zaoberajúci sa skúmaním spokojnosti berú len veľmi málo do úvahy, ako sa pacient stravuje,“ dodáva. A zdôrazňuje, že tieto výsledky sú len predzvesťou ďalšieho výskumu a že bude treba ďalších štúdií, aby tieto súvislosti boli potvrdené a spresnené.
Podľa Pascala Barbergera-Gateaua z francúzskeho výskumného ústavu INSERM 897 už mnohé štúdie epidemiológie výživy a stravovacích návykov ukázali, že konzumácia zvýšených dávok ovocia a zeleniny je spojená s nižším rizikom vzniku demencie u starých ľudí.
„Len málo štúdií sa však zaoberalo dopadom výživy v priebehu detstva či v strednom veku. Niektoré štúdie však ukázali, že dieťa, ktorému podávali veľa ovocia a zeleniny, ako aj doma varených pokrmov, malo v štyroch rokoch celkový inteligenčný kvocient (IQ), verbálne IQ a pamäťové schopnosti vyššie než deti s iným stravovacím režimom,“ upozornil Barberger-Gateau.