Nedovoľte, aby vás choroba položila pred sviatkami

Stres a zhon patria k obdobiu pred sviatkami. Ale nenechajte sa úplne prevalcovať.

23.12.2015 12:00
prechladnutie, chrípka, plný nos, nádcha Foto:
Choroby v zime sú veľmi populárne.
debata

„To nemôže byť pravda. Naozaj musím ochorieť práve teraz, pred sviatkami?“ Aj vy ste si povedali túto vetu? Vaše telo opantala horúčka, bolia vás kĺby, tečie vám z nosa… Nemáte na nič chuť a energiu a pred vami leží ešte milión povinností, aby ste „dotiahli“ blížiace sa sviatky do dokonalosti. Prečo ochorieme v tú najnevhodnejšiu chvíľu?

Nie je to nič výnimočné, keď ochoriete v tomto vypätom období alebo až počas sviatkov. Telo tak reaguje na dlhotrvajúci stras, s ktorým pred sviatkami všetci bojujeme. Zrýchlený tep, vyšší tlak, hormonálne výkyvy, svalové napätie – to všetko prináša stres. Krátkodobo sa organizmus s takouto záťažou vyrovná celkom mimivoľne. Ak však trvá priveĺmi dlho, telo môže zlyhať. Je oslabený celý imunitný systém a tým pádom je náchylný na infekcie. Nedokáže sa ubrániť a vy „padáte“ do postele.

Ako sa ubrániť? I keď stres pred sviatkami k životu patrí, snažte sa ho minimalizovať. Ak môžete, športujte. Rozprúdite krvný obeh, organizmus sa „naštartuje“ a bude schopný poraziť číhajúce nástrahy. Krk a hlavu držte v teple vždy, keď vyjdete von, kde zúria mínusové teploty. Pomáha zvlhčovanie zvduchu v miestnosti, saunovanie, otužovanie v sprche. Takisto si častejšie umývajte ruky, vyhnete sa tak šíreniu baktétií týmto spôsobom. Ak na niekom pozorujete známky nachladnutia, držte si ho od tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #nádcha #choroby

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...