Vyhnite sa vianočnému nadúvaniu: Menej cibule, obíďte bublinky

Poznáte to aj vy? Nepríjemný pocit nafúknutého žalúdka, plynatosť, niekedy až kŕče a bolesti brucha. Počas blížiacich sa vianočných sviatkov nič výnimočné. Ako sa tomu dá vyhnúť?

20.12.2015 17:00
črevá, bolesť, brucho, žalúdok Foto:
Vyhnite sa nadúvaniu.
debata

Samozrejme, základom je jedlo. Niektoré pokrmy skrátka musíte obmedziť, aby ste sa vyhli nepríjemnému nadúvaniu. Podľa britského Daily Mail, ktorý cituje odborníkov na výživu, by sme si počas sviatkov mali dávať pozor na nasledovné.

Cibuľa a cesnak

Sú zdravé, ale vo veľkom množstve môžu spôsobiť problémy s nadúvaním aj bolesťami žalúdka. Nezabudnite ich konzumovať, ale nepreháňajte to s nimi.

Cestoviny

Hoci pri prvom konzumovaní nemusia spôsobovať ťažkosti, akonáhle ich znovu ohrievate a jete, vzniká v nich látka, ktorá spôsobuje nadúvanie. Podobné platí aj pri karbohydrátoch v podobe zemiakov či ryže.

Fruktóza

Alebo ak chcete ovocný cukor – je síce zdravší než jeho klasický sladký brat, ale tiež dokáže poriadne vohnať vietor do vášho žalúdka. Ak máte citlivý žalúdok, skúste obmedziť príjem ovocia s vysokým obsahom fruktózy ako sú hrušky či mango alebo jablká.

Bublinkové nápoje

Áno, už zo slova bublinky vyplýva, že môžu nadúvať. Sýtené nápoje, navyše vysoko sladené nie sú pre tých, ktorí majú problém s nadúvaním, nič vhodné.

Množstvo

Aj veľkosť dávky jedla dokáže pri zažívaní narobiť neplechu. Odporúčajú sa menšie porcie, ktoré jedávate častejšie – takže stop vianočnému prejedaniu sa a opakovanému nakladaniu na tanier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #Vianoce #nadúvanie

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....