Kto má málo zinku, prechladne skôr

V chladných vlhkých mesiacoch číhajú vírusy všade navôkol. Ubrániť sa im môže len človek so silným imunitným systémom. Ak máte nedostatok zinku, ste v ohrození.

15.12.2015 11:00
prechladnutie, chrípka, plný nos, nádcha Foto:
Choroby v zime sú veľmi populárne.
debata

Nedostatok zinku oslabuje imunitu

V našom prostredí sa roja patogény ako sú vírusy, huby a baktérie. V zime a na jeseň sú to predovšetkým chladné vírusy. Náš imunitný systém nás za normálnych okolností pred ich vznikom a šírením chráni. Ak máme však zinku nedostatok, naša imunita sa oslabí a prechladneme hravo.

Zabojujte so zinkom

V autobuse, vlaku alebo na klávesnici počítača – všade sa roja studene vírusy. Jedná sa o neviditeľné infekčné častice, ktoré sa ľahko dostanú do dýchacieho traktu. Kašeľ, sopeľ, bolesť hlavy a celého tela na seba nenechajú dlho čakať. Veľký pozor na prechladnutie si musíte dávať predovšetkým, keď trpíte nedostatkom zinka.

Zázračný liek

Zinok je takmer zázračný liek. Umožňuje v tele šíriť obranné bunky a urýchľuje hojenie rán. Zapája sa aj pri tvorbe protilátok a štúdie potvrdili, že dokonca seriózne skracuje dĺžku prechladnutia. Naopak, ak zinku budeme mať nedostatok, je veľká pravdepodobnosť, že prechladneme.

Kde ho nájdeme?

Nedostatku zinka sa vyhneme predovšetkým správnou výživou. Vegáni a vegetariáni sú v nevýhode, pretože zinok sa nachádza predovšetkým v mäse a mliečnych výrobkoch. Alternatívou sú arašidy, para orechy, šošovica či pšeničný chlieb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #vírus #prechladnutie #imunitný systém #zinok

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...