Ako v zime neochorieť? Buďte nezdvorilá

Ak to ide, chorobám predchádzajte. Tu sú tipy, ako sa v zime vyhnúť prechladnutiu.

11.12.2015 11:00
prechladnutie, chrípka, plný nos, nádcha Foto:
Choroby v zime sú veľmi populárne.
debata

Až do vzdialenosti 3,5 metra „letia“ vírusy, keď si niekto kýchne. V hromadnej doprave sa preto majte na pozore. Ak si niekto kýchne, hoci to môže vyzerať nezdvorilo, vytiahnite vreckovku a prekryte si nos aj ústa, od kýchajúceho človeka sa odvráťte. To isté spravte aj na porade, keď je v malej miestnosti natlačených množstvo ľudí.

Studený vzduch môže dráždiť nosovú sliznicu aj dýchacie cesty natoľko, až sa vyvinie zápal. Preto, ak sa chystáte na dlhší čas von, nos si chráňte šálom alebo šatkou. Vzduch, ktorý vdychujete, sa aspoň trocha oteplí a nebude pôsobiť tak dráždivo.

V období zúriacich chrípok meňte posteľnú bielizeň raz týždenne. Môže byť takisto plná baktérií a vírusov, najmä, ak na vášho partnera či vás „niečo lezie“. Bielizeň následne vyperte pri teplote 60 stupňov.

Ak nie ste dostatočne oddýchnutá, organizmus je oslabený. Vírusy ho tak napadnú o čosi ľahšie, ako keď ste plná sily. Preto je dobré ísť v zimnom období do postele o čosi skôr, aby telo načerpalo dostatok energie.

Pri prvých príznakoch prechladnutia, keď vás začne bolieť „celé telo“ či škriabať v krku, doprajte si deň v posteli. Oddýchnite si, doptajte telu relax na boj s vírusom. Dostatok tekutín, spánok a vitamíny môžu pomôcť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #prechladnutie #nádcha

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...