3 zázraky okolo vône vanilky! A ešte sa z nej aj chudne

Vanilková vôňa je nielen omamná. Spoznajte jej účinky.

09.12.2015 11:00
vanilka, korenie, dezert Foto:
A čo vy? Vonia vám vanilka?
debata

Londýn: Vanilkové chudnutie

Naozaj vôňa vanilky pomáha v období chudnutia? Vedci z londýnskej nemocnice St. George hovoria „áno“. Rozdelili 200 obéznych pacientov do troch skupín. Sedemdesiatim na ruku nalepili náplasť s vôňou vanilky na chrbát ruky. Ďalších 130 pacientov rozdelili do skupín, ktoré dostali náplasť s vôňou citróna, náplasť s neutrálnou vôňou a v poslednej skupine boli pacienti bez náplaste. A výsledok po 4 týždňoch? Pacienti v skupine s vanilkovou nápasťou schudli v priemere o 2,27 kilogramu na osobu viac ako ostatní pacienti. Vysvetlenie: „Vôňa uberá chuť na sladké, pacienti nejedli toľko čokolády či iných cukroviniek.“

Chicago: Lepší spánok

Americký neurológ Alan Hirsch z Univezity v Chicagu vydal štúdiu, v ktorej tvrdí: Ľudia rýchlejšie zaspávajú a budia sa viac oddýchnutí, keď zaspávajú obklopení vôňou vanilky. Keď je organizmus oddcýhnutý, dokáže počas dňa pracovať oveľa výkonnejšie a tým pádom lepšie pracuje aj metabolizmus.

New York: Menej stresu

Newyorský aromaterapeut Stephen Warrenburg „zmeral“ účinky vanilkovej vône na ľudský organizmus. Z jeho prieskumy vyplynulo, že 45 percent z jeho respondentov sa po dýchaní vanilkovej vône cítilo uvoľnenejšie, 27 percent bolo podľa vlastných opisov šťastnejších. Aj pri chudnutí platí, že čím menej stresu prežívate, tým lepšie zhadzujete kilá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stres #spánok #šťastie #vanilka

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...