Mandarínka trochu inak: Jej vôňa dokáže zázraky, skúste to!

Ide o jedno z najtypickejších ovocí zimnej sezóny. Mandarínky pripomínajú predvianočné obdobie svojou vôňou, chuťou zase osviežia a zasýtia. A nielen to.

03.12.2015 11:00
Mandarínková vôňa dokáže zázraky. Foto:
Mandarínková vôňa dokáže zázraky.
debata

Už pred pár dňami sme písali o tom, aké benefity prinášajú v sebe chutné a šťavnaté oranžové plody, ktoré sú často nazývané aj menšími sestrami pomarančov.

Esenciálny olej Nobilis Tilia. Foto: archív značky
Éterický esenciálny olej z mandarínky červenej - Nobilis Tilia. Esenciálny olej Nobilis Tilia.

Vitamín C, antioxidanty, fytochemikálie – to všetko sa podieľa na zlepšení imunity, boji proti voľným radikálom, alebo zlepšení trávenia a fungovania metabolizmu.

Mandarínka je však výnimočná ešte čímsi iným – už v úvode spomenutou vôňou. Viacero prieskumov pritom preukázalo, že táto príjemná citrusová vôňa dokáže uvoľniť napätý organizmus a zmierniť stres.

Sprchový gél Kneipp Anti-Stress. Foto: archív značky
Sprchový gél s výťažkom z mandarínky Kneipp Anti-Stress. Sprchový gél Kneipp Anti-Stress.

V nedávnej štúdii o znižovaní stresu sa napríklad ako jeden z trikov objavilo aj konzumovanie mandarínky. Už samotný rituál šúpania tohto ovocia je podľa psychológov upokojujúci. Vôňa, ktorá sa šíri už zo šupky a zintenzívne po jej roztvorení, upokojuje zmysly a vyvoláva v nás príjemnú emóciu.

Vôňu pravých mandaríniek dokážu veľmi vierohodne replikovať aj rozličné vonné oleje, emulzie či kozmetika, ktoré sa objavujú v ponuke značiek. Zväčša sú určené práve na nabitie organizmu energiou a uvoľnenie.

Mandarínková aróma je ako stvorená na predvianočný čas aj v podobe vonných sviečok. Príjemne byt prevonia a vyvoláva svieži pocit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uvoľnenie #vôňa #stres #aromaterapia #aróma #mandarínka

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...