Zimná depka nie je náhoda! Takto sa jej zbavíte!

Ak vás na zimu chytá melanchólia a zlá nálada, nie ste sami. Je to bežný fyziologický jav spôsobený absenciou slnečného žiarenia.

27.11.2015 17:00
cvičenie, fitnes, zdravie Foto:
Šport pomáha aj na zimnú depku.
debata

V krajinách, kde je permanentne zamračené, ľudia trpia melanchóliou veľmi často. Našťastie na nás pôsobí intenzívnejšie len pár mesiacov v roku a aj to sa dá s pár radami prežiť bez ujmy.

Oficiálna zimná porucha

Sami nevieme, čo sa s nami deje, ale je to horšie ako jarná únava. Nestačíme so silami, chce sa nám spať a nič nás nebaví. Potom stačí pár zlách správ z televíznych novín a depka je na svete. Tento jav má oficiálny názov sezónna afektívna porucha. Jej základom je, že neustále šero a súmrak nenaznačí epifýze, aby skončila s vylučovaním hormónov spánku, teda melatonínu. Preto sme aj počas dňa ako by sme si ráno miesto kávy dali lieky na spanie. Nedostatok slnka zas vplýva na pokles hladiny vitamínu D, čo spôsobuje rovnako depresie, únavu, ale aj zdravotné komplikácie. Zime sa preto treba postaviť čelom.

Problém vitamínu D

Nedokážeme ho sami vytvoriť iba prijať. Problém je, že zubaté zimné slnko na jeho doplnenie nestačí. Nevystačíme si ani s letnými zásobami. Preto je cez zimu dobré obohatiť stravovanie o rybí tuk, ryby ako také, vajcia, mlieko, huby, kokos, droždie. Prípadne si veľmi opatrne a len v správne stanovenej miere môžete pomôcť aj výživovým doplnkom.

Solárium

O tom, či je zdravé alebo nie, sa stále vedú rozsiahle diskusie. Určite sa neoplatí využívať ho v lete v kombinácii s klasickým opaľovaním, no v zime sa môže hodiť. Organizmu totiž prirodzeným spôsobom dodá UVA a UVB žiarenie, čím sa zvýši nielen podiel vitamínu D v tele, ale zároveň získame aj endorfíny, ktoré sú nám tak dobre známe z ležania pri mori.

Zažnite si prirodzené svetlo

Neľutujte peniaze na osvetlenie. Využite možnosť svietiť LED žiarovkami, ktoré imitujú denné svietenie. Najlepšie hneď ráno, aby mozog dostal jasný znak na ukončenie vyplavovania hormónov spánku. Aj umelým svetlom vieme oklamať telo a dodať mu aspoň toľko produktivity, aby ste neboli stále ospalí.

Využite zimnú dovolenku

Dovolenka cez zimu vie spraviť s depresívnym a vyšťaveným človekom doslova zázrak. Aj tá na horách uľahčí duši. Veď horské slnko je skutočným liekom. Ak vás nebavia biele končiare, tak napríklad Srí Lanka, Austrália, aj Bali a ďalšie tropické ostrovy ponúkajú možnosť zažiť leto aj počas našej zimy. Je to tiež alternatíva, ako prežiť kruté slovenské mesiace.

Športujte

Je to už stará známa pesnička, ale šport pomáha aj na zimnú depku. Rozhýbať sa, dať si do tela, znamená endorfíny, prekonanie ospalosti, zvýšenie imunity a viac energie. Všetko, čo v zime naozaj potrebujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #šport #zima #solárium #slnečné žiarenie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...