Názov tohto nápoja je známy pod anglickým „bulletproof coffee“. Trochu mätie. V preklade ide totiž o tzv. nepriestrelnú kávu, resp. kávu „s pancierom“. Čo si pod týmto pojmom máme asi tak predstaviť? Nič. Ide len o označenie, pod ktorým na sociálnych sieťach vyvolala humbuk.
Zázračná káva, do ktorej sa pridá lyžička masla a kokosového oleja, by mala pomôcť pri chudnutí, zasýtiť a zabezpečiť prirodzené zdravie. Tento recept pochádza z Tibetu, kde si šerpovia pridávali maslo do čaju a vďaka tomu zvládli lepšie himalájske výstupy. Dlhšie sa vydržali sústrediť a mali energie na rozdávanie.
Ako to funguje?
Američan Dave Asprey preniesol myšlienku z čierneho čaju do kávy, dodal k tomu ešte lyžičku kokosového oleja a z tohto nápadu rozvinul diétnu myšlienku. Základom sú bielkoviny namiesto sacharidov, blízke paleo stravovaniu. Oriešky, semienka, bylinky, nerafinované rastlinné oleje (kokosový, olivový), čerstvá zelenina a mäso sú na zozname povolených potravín, pričom cukor, obilniny a mliečne výrobky sú tabu.
Pozor na cholesterol
Rakúska dietologička a výživová odborníčka Melanie Löffler vysvetlila: „Hlavnou zložkou masla je tuk, ktorý dodá viac energie s porovnaním so sacharidmi či proteínmi. Takže 80 gramov masla obsahuje asi 600 kilokalórií.“ Zníženie hmotnosti ale nedocielime len energetickým nedostatkom. Maslo obsahuje okrem iného veľa nepriaznivých mastných kyselín a cholesterolu, ktorý zle vplýva na kardiovaskulárne ochorenia. Z pohľadu dietologičky nemožno maslo s kávou považovať za náhradu jedla.