Potvrdila to najnovšia štúdia, z ktorej cituje britský Daily Mail a ktorá zistila, že ľudia, ktorí majú v zrakovom dosahu veci ako sladené bublinkové nápoje, alebo sladené cereálie či pochúťky, sú v priemere o jedenásť kíl ťažší ako tí, ktorí niečo podobné v domácnosti nemajú, alebo to majú ukryté v kuchynskej skrinke.
Vedci z Cornellovej univerzity tiež tvrdia, že ak naopak máte na kuchynskej linke položenú misku s ovocím, ktoré je považované za zdravú a nízkokaloričckú pochúťku, môžete vážiť až o šesť kíl menej v priemere než ľudia v domácnosti, kde sa zdravé pochúťky neobjavujú, alebo odkladujú z dohľadu.
Ako jeme, to je dôležité
Podľa tvorcov prieskumu, v čele ktorých stál potravinový psychológ Brian Wansink, je priame spojenie medzi hmotnosťou a tým, čo v domácnosti máme na maškrtenie či zahnanie hladu. Zároveň tvorcovia upozornili, že v prípade snahy o redukciu hmotnosti nie je dôležité len zamýšľať sa nad tým, čo jeme, ale ako to jeme.
Mnoho ľudí totiž jedlo do seba priam hádže, nevychutnáva si ho, podceňuje pitný režim a kombinovanie. Odborníci odporúčajú, že ak chcete schudnúť, mali by ste dávať dôraz na pomalšie prežúvanie, vychutnávanie jedla. Pitie je tiež dôležité, pretože znižuje apetít. Jedlo si zaslúži pozornosť. Nemali by ste ho konzumovať pri televízii, alebo čítaní.
Hlad je zlý pán
Dôležité tiež je jedávať pravidelne a nielen pri návaloch hladu. Lepšie je konzumovať malé dávky každé tri hodiny, rovnako ako jedlo konzumovať pomalšie. Už dávnejšie sa potvrdilo, že s oklamaním zraku sa dá oklamať aj žalúdok. Reč je napríklad o menších tanieroch, na ktorých porcia vyzerá väčšia a sýtejšia.