Boj o štíhlu líniu? Pár trikov, s ktorými dokážete malé zázraky

Poznáte to staré známe úslovie "jedia mi aj oči"? Nuž vedzte, že práve vďaka zrakovým vnemom môžete vážiť až o niekoľko kíl viac.

02.11.2015 07:00
Miska s ovocím na kuchynskej linke je dobrou... Foto:
Miska s ovocím na kuchynskej linke je dobrou cestou k štíhlej línii.
debata

Potvrdila to najnovšia štúdia, z ktorej cituje britský Daily Mail a ktorá zistila, že ľudia, ktorí majú v zrakovom dosahu veci ako sladené bublinkové nápoje, alebo sladené cereálie či pochúťky, sú v priemere o jedenásť kíl ťažší ako tí, ktorí niečo podobné v domácnosti nemajú, alebo to majú ukryté v kuchynskej skrinke.

Vedci z Cornellovej univerzity tiež tvrdia, že ak naopak máte na kuchynskej linke položenú misku s ovocím, ktoré je považované za zdravú a nízkokaloričckú pochúťku, môžete vážiť až o šesť kíl menej v priemere než ľudia v domácnosti, kde sa zdravé pochúťky neobjavujú, alebo odkladujú z dohľadu.

Ako jeme, to je dôležité

Podľa tvorcov prieskumu, v čele ktorých stál potravinový psychológ Brian Wansink, je priame spojenie medzi hmotnosťou a tým, čo v domácnosti máme na maškrtenie či zahnanie hladu. Zároveň tvorcovia upozornili, že v prípade snahy o redukciu hmotnosti nie je dôležité len zamýšľať sa nad tým, čo jeme, ale ako to jeme.

Mnoho ľudí totiž jedlo do seba priam hádže, nevychutnáva si ho, podceňuje pitný režim a kombinovanie. Odborníci odporúčajú, že ak chcete schudnúť, mali by ste dávať dôraz na pomalšie prežúvanie, vychutnávanie jedla. Pitie je tiež dôležité, pretože znižuje apetít. Jedlo si zaslúži pozornosť. Nemali by ste ho konzumovať pri televízii, alebo čítaní.

Hlad je zlý pán

Dôležité tiež je jedávať pravidelne a nielen pri návaloch hladu. Lepšie je konzumovať malé dávky každé tri hodiny, rovnako ako jedlo konzumovať pomalšie. Už dávnejšie sa potvrdilo, že s oklamaním zraku sa dá oklamať aj žalúdok. Reč je napríklad o menších tanieroch, na ktorých porcia vyzerá väčšia a sýtejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #jedlo #zrak #oklamanie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...