Recepty z prírody proti jesennej depresii

Počas jesene je niekedy problém pozbierať sa z postele, nieto ešte radostne vyskočiť do dňa.

01.11.2015 08:00
smiech, šťastie, dobrá nálada Foto:
Čím menej máte dôvodov na úsmev, tým viac a dlhšie sa usmievajte.
debata

Pochmúrne rána, mrholenie a hmly spolu s opadaným lístím a tmou na mnoho ľudí udrú jesennou depresiou. Prinášame pár rád, ako mať úsmev na tvári a dostatok energie, aby ste odradili všetky zlé myšlienky a pocity melanchólie.

Vstávajte skôr

Akoby nestačilo, že je dlhšie tma, treba si ešte aj skorej privstať? Správne! Neurológ Russell Foster povedal, že ranná aktivita môže veľmi efektívne rozptýliť negatívne nálady. Ešte lepšie, ak skoré vstávanie využijete na pohyb. Stačí pár drepov. Zároveň je dobré v čase od šiestej rána do desiatej doobeda stráviť aspoň 30 minút vonku. Ak to spojíte s aktívnym pohybom, splín sa vás týkať nebude.

Cieľ na každý deň

Dajte si motivačné a splniteľné ciele na každý deň. Napíšte si ich a úspech potom oslávte. Podľa toho, ako veľká vec sa vám podarí sa odmeňte buď príjemným relaxom v saune, pohárom vína, alebo niečím pekným, čo si kúpite. S radosťou nad úspechom a novinkami nemôžu vaše kútiky úst ostať ovisnuté, ani keď padá lístie.

Superjedlá

Žiadne antidepresíva, ale plody jesene. Jablká, hrušky, tekvice. Plné vitamínov a minerálov. Môžete svoje stravovacie zvyky obohatiť o citrónovú vodu na ráno, sušené ovocie plné antioxidantov, oriešky, čo vám dodajú energiu. Staviť na dostatok železa, selénu, vitamínov znamená, dať telu len pozitívne vstupy a tak nebude pociťovať únavu. Sršiac energiou sa vás nepríjemné počasie nedotkne.

Doprajte si sex

Sexuálna aktivita je intenzívnejšia počas leta. Slnko vyplavuje testosterón, ktorý zvyšuje libido. Sex je však zdrojom dopamínu aj serotonínu, plus endorfínov. Nečakajte na milovanie do desiatej večer. Milujte sa skôr. Vtedy je telo ešte svieže a pravidelný sex je lepší ako tabletka multivitamínu, či ranná káva. Dokonale nabudí a zaistí dobrú náladu. Ľudí, ktorí sa radi oddávajú sexu depresia neoblieha. Je to dokázaný fakt a preto je už len na vás, či siahnete po antidepresívach, alebo partnerovi.

Skúste terapiu smiechom

Na trhu sú už aj hodiny jogy smiechu, cvičenia na dobrú náladu, terapie, ktoré majú zvyšovať radosť do života. Netreba však investovať ani euro, ak sa chcete cítiť lepšie. Postačí energická pesnička po zobudení a usmievať sa širokým úsmevom aspoň dve minúty. Telo reaguje skutočne prekvapivo. Čím menej máte dôvodov na úsmev, tým viac a dlhšie sa usmievajte. Uvidíte, že na fyzickú reakciu tela čoskoro pozitívne zareaguje aj psychika. Nie je nič lepšie na jesenné ráno, ako sa dve minúty na seba škeriť v zrkadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #depresia #jeseň #zlá nálada #smiech #melanchólia

+ Mali by ste sa viac usmievať, potrebujete emocionálnu sebadôveru.
Nehovorte ľuďom okolo seba ako majú pracovať,...

+ Stanovte si svoj jedálniček a dodržiavajte presné časy kedy jete.
Vydržte v maximálnom tempe a dostanete sa tam,...