Spomeniete si, kedy ste dostali prvú menštruáciu? Je to dôležité

Koľko ste mali rokov, keď ste dostali prvý raz menštruáciu? 11, 13 či 16?

26.09.2015 14:00
menštruácia, brucho, bolesť Foto:
Pamätáte si, kedy ste dostali prvú menštruáciu?
debata

Moment, kedy sa to stane, závisí od niekoľkých faktorov. „V prvom rade sú to gény,“ informuje britská štúdia, ktorú zverejnila stránka BBC. V západnom svete sa posledných 100 rokov začiatok menštruácie posunul zo sedemnástich rokov na aktuálnych trinásť. Podľa vedcov za to sčasti môže aj náš jedálniček. Dievčatá vážia v trinástich rokoch viac ako pred sto rokmi, tým pádom by ich telo zvládlo tehotenstvo už o čosi skôr. V otázke, či za zmenami s nástupom prvej menštruácie stoja aj hormóny v potravinách, vedci neviedia nájsť zhodu.

Okrem toho zohrávajú pri nástupe menštruácie aj psychické ukazovatele svoju rolu. Podĺa britskej štúdie, do ktorej sa zapojilo až 180 000 žien, sú ženy, ktorým sa dostáva menej pozornosti či starostlivosti od rodičov skôr v puberte. Ak sa mladému dievčaťu nedostáva dostatok lásky alebo sa nemôže spoľahnúť na rodinu, jej telo dospeje skôr – podvedome si totiž túži založiť vlastnú rodinu, kde by sa jej dostávalo viac lásky aj pozornosti.

Štúdia ďalej uvádza: Ak dievča dostane menštruáciu veľmi skoro (menej ako 10 rokov) či naopak neskoro (viac ako 17 rokov), zvyšuje sa riziko, že v dospelosti zomrie na srdcovo-cievne ochorenie až o 27 percent.

Dievčatá, ktoré dostanú menštruáciu pred 12. rokom života, majú v dospelosti o 20 percent vyššie riziko ochorenia na rakovinu prsníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #štúdia #menštruácia

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...