Päť tipov, ako cvičiť kratšie a intenzívnejšie!

S cvičením je to ako s robotou. Nie je dôležitý čas, ale výsledok. So správnou technikou môžete ostatných predbehnúť nielen v čase, ale aj s výsledkami.

19.09.2015 17:00
box, cvičenie, fitnes Foto:
Kombinácia výbušného tréningu a posilňovania je pre srdce to najlepšie.
debata

To je kombinácia, ktorá každého, kto túži po peknej postave, poteší.

Výbušné kardio

Miesto polhodinového drilu na bežiacom páse skúste silové cvičenia po sériách striedané s výbušným kardiom. Teda boxom, prípadne výpadmi, drepmi s výskokom, kombináciou klasických angličákov. Vysoko efektívne trénujete výbušnosť, silu aj vytrvalosť. Kombinácia výbušného tréningu a posilňovania je pre srdce to najlepšie. Nie je v neustálej špici výkonu ako keď bežíte o dušu, ale striedajú sa rýchle fázy s pomalšími. Presne takýto rytmus je zdravý pre cievny systém.

Zvoľte správnu muziku

Podľa American Council on Exercise dosahovali ľudia počúvajúci motivujúcu hudbu omnoho lepšie výsledky ako ľudia cvičiaci potichu. V preklade to znamená, že dokázali cvičiť intenzívnejšie a odcvičili svoje série za kratší čas. Čím rýchlejšia muzika, tým vyšší výkon. Voľba muziky závisí aj od toho, prečo ide do posilňovne. Pre výkonnosť sa odporúča zvoliť hudbu 135 až 170 tepov za minútu, čo je plus mínus zóna tlkotu srdca na tréning vytrvalosti. Pri spaľovaní tukov ideme s pulzom nižšie a tým aj s muzikou.

HIIT je kľúčom

Striedanie maximálneho zaťaženia s oddychom je princípom vysoko intenzívneho intervalového tréningu. Niekedy stačí iba pätnásť minút a telo spaľuje tuky aj dve hodiny po opustení posilňovne, keďže srdce je vo zvýšenej frekvencii. V praxi to znamená že, na konci tréningu si zaraďte kardio v rýchlom rytme. Tridsať sekúnd maximum a šesťdesiat oddych. Aspoň desať cyklov a máte to za sebou.

Opustite rutinu

Stále tie isté cviky, postupy, doslova nudné schémy. Zmeňte štýl, poradie, vyskúšajte nové stroje, inšpirujte sa novými cvikmi. Cvičenie vás bude baviť a nebudete mať chuť hrať sa s mobilom pred ďalšou sériou. Zmena cvičebného rytmu má nesmierny zmysel pre nárast sily, svalov, formovanie postavy aj intenzívnejšie zaťaženie.

Zožeňte si trénera

Nemusí to byť práve niekto vo fyzickej podobe. Čoraz viac ľudí využíva stimulátor vo forme mobilných aplikácií a fitnes náramkov. S nimi môžete súťažiť medzi priateľmi vo fitku aj na druhom konci sveta. Motivácia je pri cvičení všetko a kľúčová je zábava. S jasnými cieľmi a výzvami budete makať tvrdšie a pritom čas v posilňovni nebudete predlžovať nič nehovoriacimi rozhovormi a postávaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #box #fitnes #kardio tréning

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...