Sezam je bohatý na mnohé vitamíny a minerály. Nachádza sa v ňom železo, horčík, mangán, vápnik či fosfor. Obsahuje tiež celý rad vitamínov B, vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, proteíny a len minimum sacharidov. Väčšinu semiačka tvoria zdravé tuky. Neslobodno zabúdať ani na vlákninu, ktorá má špeciálne v sezame zložku podieľajúcu sa na znižovaní cholesterolu, cukru v krvi a úprave krvného tlaku.
Sezam najčastejšie konzumujeme na pečivo. Sezamová posýpka sa objavuje už na potravinách v obchodoch, prípadne si vlastné slané pagáčiky či pečivo zdobíme a ochucujeme práve takto. Sezam však môžete využiť aj pri obaľovaní mäsa – vytvoríte tzv. krustu. Zaujímavou alternatívou je napríklad obaľovaný losos v sezame.
Ďalšia, veľmi jednoduchá alternatíva, sú šaláty. Sezamom môžete dochucovať klasický listový šalát, ale tiež napríklad cestovinové šaláty. Zaujímavou alternatívou je sezamový olej nakombinovaný v dresingu. Sezamové semienka sa nemusíte obávať pridať do smoothie či zeleninových štiav. A v neposlednom rade sú to sladké maškrty. Práve so sezamom dokážete vytvoriť zdravšie alternatívy takýchto pochúťok.