Začínate behať? Čo treba vedieť pred štartom?

Nie je to len obuť si tenisky a vyraziť rovno za nosom. Tak najľahšie dobehnete k zraneniu, ak nie okamžitému, tak z vytrvalosti.

03.09.2015 14:30
beh, šport, fitnes, relax Foto:
Poklusom si zohrejte svaly a na konci behu siahnite na dno svojich síl.
debata

Správna príprava je dôležitá. Hoci chodiť vieme všetci, o behaní to rozhodne neplatí.

Nie je to len zrýchlená chôdza

Pri behu si treba uvedomiť, že sa ročne pri tejto činnosti zraní 30 – 75 % nadšencov behania. Obvykle sú to veční začiatočníci, ktorých zranenie prameniace zo zlej techniky okamžite odradí. Základom je nemýliť si beh s rýchlejšou chôdzou. Obvyklou témou je, či dopadať cez pätu alebo špičku. Názory odborníkov sa rôznia, nie je jednoznačne povedané, ktorý typ došľapu je bezpečnejší. Platí však zásada, že treba dopadať mäkko a nepredlžovať krok, čím by ste zaťažovali členky, lýtkové svaly, ohrozovali achilovku aj klenbu.

Behajte postupne

Je pekné zabehnúť stále modernejší maratón, ale nie je to zo dňa na deň. Nepreceňovať sa a nemať veľké oči, kým nemáte veľké svaly na lýtkach, je zásada prvoradá. Nikdy nebežte do maxima. Dôležité je strážiť si tep. Nemusíte sa riadiť zložitými výpočtami, základným parametrom je, že zvládnete ešte počas behu aj prehodiť pár slov. Ak idete na maximum, hrozí vám zranenie. Každým behom pridávajte maximálne 10% dĺžky.

Tenisky

Poraďte sa v špecializovanej predajni. Ak to myslíte s behom vážne, je vhodné vyberať si tenisky podľa klenby a sklonu vašej nohy, v čom vám bude nápomocný počítačový systém. Ak si chcete zabehnúť len raz za týždeň pár kilometrov na lesnej ceste, postačia aj tenisky, ktoré vám sadnú na nohu ako uliate.

Začínajte pomaly

Na začiatku behu je v svaloch dostatok energie, čo nás motivuje do behu sa poriadne zaprieť. Spravte to práve opačne. Začínajte veľmi pomaly, poklusom si zohrejte svaly a na konci behu môžete siahnuť na dno síl. Tým si ušetríte natiahnutie svalov, ale zároveň tak prospejete aj spaľovaniu tukov, ktoré týmto spôsobom naštartujete a bude bežať aj keď vy už zastanete.

Prsia dopredu, ramená dole

Ideálny postoj bežkyne. Použite správnu športovú podprsenku, aby prsia nepociťovali nadmerné otrasy. Bežte vzpriamene, pozerajte rovno pred seba. Pri behu je na telo, svaly aj kosti kladená vyššia záťaž a preto sa nesprávne držanie tela prejaví na zraneniach a bolestiach omnoho skôr, ako pri bežnej chôdzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #beh #fitnes #chôdza #technika behu

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...