Pomoc, uštipla ma osa! Ako správne zareagovať?

V lete sa treba mať pred nepríjemnými osami na pozore.

20.08.2015 15:00
osa, uštipnutie Foto:
Na osy si treba dávať v lete pozor.
debata

Príjemné raňajky na balkóne či obed v záhradnom altánku? Na letné radovánky však často zavítajú aj nezvaní hostia, osy. Sú otravné a vytrvalé. A ich bodnutie nie je rozhodne nič príjemné.

Osy za nami priťahujú nielen sladké nápoje či jedlá. Aj ťažké vône parfumov či prípravkov na vlasy sú pre nich výzvou, aby okolo nás lietali do omrzenia.

Ak vás bodne osa, najskôr skontrolujte miesto vpichu. Osa by nemala v rane nechať žihadlo. Ak však áno, opatrne ho vytiahnite, napríklad pinzetou.

Ranu dezinfikujte a schlaďte, napríklad priložením studenej lyžice či kocky ľadu zabalenej vo vreckovke. Jed dokážu neutralizovať aj sliny.

Aby ste zmiernili bolesť, skúste na ranu priložiť plátok cibule či citróna, môžete použiť aj gél z aloe vera, ktorý zabráni pocitu svrbenia.

Typická bolesť ustúpi po jednom až troch dňoch.

Útok osy môže byť zvlásť nebezpečný, ak vás pichne do krku či úst. Do úst si k postihnutému miestu vložte kocku ľadu, na krk priložte lyžicu, ktorú dáte na chvíľu schladiť do mrazničky alebo použite ľad. Ak sa vám začne vytvárať opuch, okamžite kontaktujte lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #osa #bodnutie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...