Sezóna černíc je na vrchole. Ak milujete prechádzky do lesa, nezabudnite si do svojej výbavy pribaliť nádobu, do ktorej si ich nazbierate. Tie z lesa totiž chutia najlepšie!
Prečo sa oplatí pri černiciach zastaviť a dať si trochu námahy pri ich zbieraní, hoci kríky sú plné tŕňov? Čerstvé černice sú skvelým zdrojom antioxidantov. Obsahujú najmä množstvo vitamínu C a ich konzumáciou preto posilníte svoju imunitu. A to sa pred príchodom sychravej jesene predsa hodí. Vitamíny skupiny B v nich obsiahnuté sú zasa prospešné nielen pokožke a vlasom, ale posilnia aj našu nervovú sústavu. Ak ste večnou „živiteľkou“ stresu, práve černice dokážu z časti redukovať nepriaznivé účinky stresu na ľudský organizmus. A napokon vitamín E a flavonoidy sú zasa významnými antioxidantmi. V černiciach nájdete aj množstvo stopových prvkov, najvýraznejší podiel má draslík, nasleduje fosfor a horčík.
100 g černíc obsahuje asi 45 kcal a 9 g sacharidov. Aby ste si na nich pochutnali, zbierajte len veľké a mäkké černice, tie majú sladkú chuť. Nezrelá černica, hoci už má čiernu farbu, je ešte tvrdá, ide ťažko odtrhnúť z kríku a chutí kyslo.