Les je plný černíc! Čierny zázrak by bolo škoda neobrať

Prečo by ste si nemali nechať ujsť sezónu černíc?

20.08.2015 09:00
černice Foto:
Vyberte sa do lesa na černice.
debata (1)

Sezóna černíc je na vrchole. Ak milujete prechádzky do lesa, nezabudnite si do svojej výbavy pribaliť nádobu, do ktorej si ich nazbierate. Tie z lesa totiž chutia najlepšie!

Prečo sa oplatí pri černiciach zastaviť a dať si trochu námahy pri ich zbieraní, hoci kríky sú plné tŕňov? Čerstvé černice sú skvelým zdrojom antioxidantov. Obsahujú najmä množstvo vitamínu C a ich konzumáciou preto posilníte svoju imunitu. A to sa pred príchodom sychravej jesene predsa hodí. Vitamíny skupiny B v nich obsiahnuté sú zasa prospešné nielen pokožke a vlasom, ale posilnia aj našu nervovú sústavu. Ak ste večnou „živiteľkou“ stresu, práve černice dokážu z časti redukovať nepriaznivé účinky stresu na ľudský organizmus. A napokon vitamín E a flavonoidy sú zasa významnými antioxidantmi. V černiciach nájdete aj množstvo stopových prvkov, najvýraznejší podiel má draslík, nasleduje fosfor a horčík.

100 g černíc obsahuje asi 45 kcal a 9 g sacharidov. Aby ste si na nich pochutnali, zbierajte len veľké a mäkké černice, tie majú sladkú chuť. Nezrelá černica, hoci už má čiernu farbu, je ešte tvrdá, ide ťažko odtrhnúť z kríku a chutí kyslo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #les #černice #vitamíny #oberanie

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...