Bolestivá menštruácia. Ako si pomôcť?

Bolesť v bruchu, neznesiteľné kŕče, pocit na odpadnutie, vracanie... Každá žena to minimálne raz zažila, tie nešťastnejšie ich majú pravidelne. Viete, ako si pomôcť?

12.08.2015 16:45
debata

Šport

Pravidelný pohyb, aj počas menštruácie – je skutočne účinný prostriedok proti bolestivej menštruácii. Šport stimuluje prekrvenie panvy. Obzvlášť vhodné pre menštruačné bolesti sú jemné športy ako je napríklad cyklistika či nordic walking. Veľký zmysel majú aj joga alebo cielená gymnastika spodnej časti chrbta.

Tabletky

Antikoncepcia alebo vaginálny krúžok môžu v takýchto prípadoch pomôcť tiež. Najmä v prípadoch, ak menštruačné bolesti nemáme „raz za rok“, ale každý boží mesiac. Regulujú hormóny v tele a starajú sa o pravidelný cyklus, menštruácia s nimi býva častokrát úplne bez bolestí. Niekedy sa však na menštruačné bolesti sťažujú aj ženy, ktoré lieky užívajú, takže žiadna rada nie je stopercentná… V takých prípadoch by ste mali vyskúšať iné preparáty. Porozprávajte sa o nich so svojím gynekológom.

Akupresúra

Mnohým ženám proti kŕčom pomáha stimulácia akupresúrnych bodov. Ako na to? Palcom alebo ukazovákom si tlačte na body pod kolenom. Stimulujte ich cca päť minút, kým menštruačné bolesti neodznejú.

Čaj

Teplý bylinkový čaj môže byť na menštruačné bolesti efektívnym domácim liekom. Čajová zmes by mala obsahovať predovšetkým rebríček, ľubovník, alchemilku, kvety rumančeka alebo medovky. Čaj by mal zmierniť výkyvy nálad a uvoľniť maternicové svaly.

Éterické oleje

Kamilky, fenikel, majorán, jalovec: Éterické aromatické oleje z týchto bylín sú na relaxačnú masáž brucha ako stvorené. Pridajte pár kvapiek do neutrálneho masážneho oleja a masírujte brucho v oblasti pupka v smere hodinových ručičiek. Robte to dvakrát denne, po päť minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #bolesť #šport #olej #menštruácia #panva #masáž brucha

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...