Keď sa nudíme, jeme! Ale ako to zmeniť?

Jedlo môže byť akýmsi rozptýlením, ak sa nudíme alebo musíme plniť nevďačnú úlohu.

22.07.2015 12:00
jesť, prežierať sa, diéta, nuda Foto:
Jesť z nudy? Zbavte sa tohto zlozvyku tým, že sa zabavíte.
debata

Aby sme neupadali do tohto pokušenia, naučme sa rozoznávať, aký skutočný zmysel má hlad a pocit nasýtenia, píše taliansky denník Corriere della Sera. Sledujete v televízii nejaký nezáživný program? Dajte si pozor, aby ste nemali na dosah jedlo, najmä také, ktoré je bohaté na cukry a tuky, teda veľmi kalorické, pretože by sa vám mohlo stať, že sa ním budete kŕmiť úplne nevedomky.

Konzumácia jedla výrazne rastie, keď ľudia sledujú nudný televízny program, zatiaľ čo v prípade, že ich program zaujme, nemajú potrebu po jedle siahať. Ukázala to štúdia švédskych vedcov zverejnená na stránkach časopisu Plos One, v rámci ktorej bola sledovaná skupina mladých žien.

Prečo a ako môže nuda prispievať k zvýšenej konzumácii, skúmali aj írski a britskí vedci vo svojej štúdii zverejnenej v časopise Frontiers in Psychology. Bádatelia požiadali účastníkov štúdie, aby si po dobu jedného týždňa viedli denník, v ktorom si budú zaznamenávať, kedy a ako jedli a akú pritom mali náladu. Ukázalo sa, že najmä v prípade nudy pojedali kalorická a nie príliš zdravé jedlá.

V druhom experimente mala jedna skupina účastníkov štúdie splniť nudnú úlohu a druhá zasa zábavnú. Aj v tomto prípade vedci konštatovali, že plnenie nudného zadania vyvoláva túžbu po niečom na zahryznutie, najmä viac kalorickom. Ak však dali vedci pokusným osobám plniacim nudnú úlohu na dosah zdravé jedlo, napríklad paradajky, vyberali si tieto osoby často práve zdravšie jedlo.

Inými slovami: keď sa nudíme, nepotrebujeme sa jedlom ani tak nasýtiť, ako skôr nájsť rozptýlenie z nudy. Čo teda robiť, aby sme sa vyhli tomu, že budeme telu dodávať nadbytočné kalórie?

„Je to viac než jasné. Musíme si uvedomiť pocit nudy a'zneškodniť' ho tým, že predtým, ako sa vrhneme na jedlo, zmeníme druh činnosti,“ hovorí docentka sociálnej psychológie na univerzite v Modene Nicoletta Cavazzo. "Po druhé by sme sa mali naučiť rozoznávať pocity hladu a sýtosti a reagovať skôr na tieto podnety, než na stav duše. Táto schopnosť rozoznávať tieto signály je často oslabená vonkajšími faktormi, ako je to, že máme jedlo na dosah, alebo že sme v niektorých situáciách'povinní' jesť bez ohľadu na to, či máme chuť, "dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #kalórie #jedlo

+ Snažte sa jesť viac domácich jedál a neobjednávať si z internetu.
Dnes budete mať produktívny deň, oddýchnete si...

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...