Ranné vstávanie? Nemusíte pri tom nenávidieť celý svet

Organizmus potrebuje režim. Ak ho má, aj ranné vstávanie či večerné zaspávanie pre vás bude jednoduchšie.

23.06.2015 09:00
Skorší odchod do postele a následne skoršie... Foto:
Vstávanie nemusí byť trápenie.
debata

Vypnite telefón, tablet aj počítač. Ale nie tesne pred spaním, ale aspoň hodinu pred plánovaným odchodom do postele. Priveľmi žiarivá obrazovka vás totiž udržiava v napätí a v istom stave bdelosti. Ak sa na noc pripravíte, aj si ju vychutnáte.

Žiadne blikajúce či priveľmi agresívne svetlo do spálne nepatrí. Naopak, doprajte si tlmené svetlo, ktoré navodí atmosféru intimity. Podobne, v teplých tónoch by ste mali voliť aj farby steny v spálni, ktoré vás upokoja.

Skúste tmavé závesy. Aj spoza žalúzií prenikne do vašej spálne svetlo z ulice, čo môže byť rušívé. Pokoj od svetelných vzruchov, ktorý vám počas noci zabezpečia závesy, oceníte.

Čo možno najrýchlejšie po prebudení si doprajte poriadnu dávku denného svetla. Čím viac svetla, tým rýchlejšie si telo uvedomí, že je ráno a treba sa definitívne prebudiť.

Aby ste mali príjemné ráno, treba mať za sebou kvalitný spánok. Doprajte si čerstvý vzduch, spálňu pred spaním poriadne vyvetrajte a myslite na to, že by ste v nej nemali mať viac ako 16 až 19 stupňov Celzia.

Ak pravidelne športujete, lepšie spíte. Pre organizmus je výborné, ak športujete vždy v rovnaký denný čas. Telo si tak vytvorí pevný režim, ktorý vám uľahčí zaspávanie aj ranné vstávanie.

Režim by ste mali aj v stravovaní – večera a ranajky v rovnakú hodinu. Telo si vypýta svoje živiny a vy sa budete cítiť dobre bez pocitu hladu či prejedenia. Myslite na optimálnu stravu, aby mohlo telo v pokoji tráviť a nemuselo sa počas noci trápiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #režim #zaspávanie #organizmus #vstávanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...